SFF: Dječiji program i TeenArena 2010

Sarajevo Film Festival 2010Predstavljamo Vam Dječiji program i program TeenArena, 16. Sarajevo Film Festivala koji će biti održan u Sarajevu od 23. do 31. jula 2010. godine.

[tab: DJEČIJI FILMOVI]

Dječiji program Sarajevo Film Festivala je jedinstvena selekcija koja oko filmske umjetnosti okuplja više od 30'000 najmlađih gledatelja iz cijele Bosne i Hercegovine. Nastao je na samim počecima Sarajevo Film Festivala sa ciljem da okupi mališane iz postratne države i mnogima od njih po prvi put pruži priliku da uživaju u kino projekcijama. Godinama je ovaj program bio prepoznatljiv po projekcijama u KSC Skenderija, koji se za ovu priliku adaptirao u najveću kino dvoranu u Jugoistočnoj Evropi.

Dječiji program nudi kombinaciju visokobudžetnih animiranih ostvarenja i dječijih filmova nezavisne produkcije, koja će zadovoljiti najbrojniju publiku uzrasta od 2 do 12 godina. Svih osam dana prije projekcija mališani iz Sarajeva i iz različitih dijelova BiH, imaju priliku učestvovati u brojnim popratnim sadržajima. Osim centralnih projekcija, koje se ove godine održavaju u Bosanskom Kulturnom Centru, svi filmovi Dječijeg programa se i reprizno prikazuju u dvorani Općine Novi Grad.

ČAROBNO SREBRO
Režija: Roar Uthaug, Katarina Launing
Scenario: Gudny Ingeborg Hagen, Thomas Moldestad
Uloge: Ane Viola Andreassen Semb, Johan Tinus Austad Lindgren, Jan Gunnar Røise, Finn Schau, Kari-Ann Grønsund, Kyrre Hellum, Martin Slaatoo

Princeza Plava ruža je mali patuljak koji živi u dubini norveških planina. Mala zajednica patuljaka je odgovorna za smjenu dana i noći, koja se zove magični sat, a koju je stvorio magični srebrenik kojeg patuljci posjeduju.

GROZNI JA
Režija: Pierre Coffin, Chris Renaud, Sergio Pablos
Scenario: Ken Daurio, Cinco Paul
Uloge: (glasovi) Ken Jeong, Jason Segel, Miranda Cosgrove, Steve Carell, Danny R. McBride, Will Arnett, Russell Brand, Kristen Wiig, Julie Andrews

U sretnom prigradskom naselju okruženom bijelom ogradom od letvi i grmovima ruža u cvatu, smještena je bijela kuća sa uvelim travnjakom. Nepoznato svojim susjedima, skriveno u toj kući, nalazi se veliko skrovište tajni. Okruženog čitavom malom armijom mezimaca, otkrivamo Grua koji planira najveću pljačku u povijesti svijeta.

ELIAS I KRALJEVSKA JAHTA
Režija: Espen Fyksen, Lise I. Osvoll
Scenario: Espen Fyksen, Øyvind Rune Stålen
Animacija: Olav Asland, Nina Bergström

Naš mali spasilački brod nalazi se u tajnoj misiji pronalaženja Kraljevske jahte. Tragedija je zadesila Kraljevsku flotu kada je Brod princeza iščezao ka sjeveru, i Kraljevska jahta ne zna ništa o njemu od tada. Ali kako je prošlo mnogo vremena od nestanka, nešto se mora učiniti i saznati šta se zapravo desilo.

KROKODILI
Režija: Christian Ditter
Scenario: Christian Ditter, Martin Ritzenhoff
Uloge: Nick Romeo Reimann, Fabian Halbig, Leonie Tepe, Manuel Steitz, David Hürten, Javidan Imani, Robin Walter, Nicolas Schinseck, Nora Tschirner

Desetogodišnji Hannes živi sa samohranom majkom. Njegov najveći san je da postane član “Krokodilaâ” – najkul bande na svijetu. On mora prihvatiti izazov da postane Krokodil.

POTRAGA ZA SRCEM
Režija: Pekka Lehtosaari
Scenario: Pekka Lehtosaari
Uloge: Allu Tuppurainen, Saija Lentonen, Aarre Karén, Esa Saario, Jyrki Kovaleff, Matti Ranin

Rolli, mladi vilenjak i njegovi prijatelji su u potrazi za magičnim srcem koje će spasiti njihovo selo i cijeli svijet od opasnosti da se skamene.

ŽABE I KRASTAČE
Režija: Simone van Dusseldorp
Scenario: Simone van Dusseldorp
Uloge: Nino den Brave, Whitney Franker, Thijs Goedknegt, Georgina Verbaan, Juul Vrijdag, Remko Vrijdag

Šestogodišnji Max ima veoma važnu misiju – pronaći žablju mrijest za svog starijeg brata, koji čvrsto vjeruje da će mu povratiti glas, koji je izgubio nakon operacije krajnika.

[tab: KRATKI FILMOVI]

ČUDOTVORNO MLIJEKO
Režija: Ivan Ramadan
Scenarij: Hari Ramadan
Naratori: Gordana Boban, Vedrana Seksan

Priča o vodenim krijesnicama, šarenim kravama, malim drvenim kućama, čarobnoj rijeci i nekim ćudljivim ljudima ne previše svjesnim toga svega.

ZA ŠAKU SNIJEGA
Režija i scenarij: Julien Ezri
Nekada davno, teror, mržnja i moć su vladali Divljim, divljim sjeverom. Ludosti njegovih stanovnika su dovele do toga da se bore za sve, čak i za… šaku snijega!

KAMENA PRIČA
Režija: Edin Durmišević
Scenarij: Emir Durmišević, Edin Durmišević

Stećak pripovijeda priču o hrabrosti i vječnoj borbi između sila Dobra i Zla. To je priča o svakome od nas, o slabima, koji, kada pokleknu i pomisle da su konačno poraženi, nađu snage da se odupru jačem zlu i promijene tok stvari.

GOSPODAR LEDA
Režija: č’valds Lčcis
Scenario: Mčris Putniņš

Nekada davno na slavlje u kraljevsku palaču dolazi čarobnjak. On je Gospodar leda i on može zalediti sve. Kralju se nije dopala njegova magija i čarobnjak biva istjeran. Čak mu se i princeza smijala. Čarobnjak se nakon nekog vremena vraća i ledi princezu. Kada su pokušali da je spase Gospodar leda je zaledio cijelo kraljevstvo. Samo je mladi Page ostao nezaleđen i on je jedina nada za spas princeze i kraljevstva…

RUŽIČASTI MEDVJED
Režija i scenarij: Jeanine Reutemann
Mali polarni medvjedić doseli se u Europu u kojoj preovlađuje tropska klima. Uzaludni pokušaji da se prilagodi lokalnim smeđim medvjedima pretvore ga u ružičastog medvjedića. Zajedno sa svojim novim prijateljem, izgubljenim pingvinom u egzilu, prinalazi svoje mjesto u novom svijetu.

ČAROLIJA POLJUPCA
Režija i scenarij: Melanie Beisswenger
Uloge – glasovi: Becca Schack, Joey Santa Maria

Princeza u potrazi za gospodinom Pravim će dati šansu i najčudnijem kandidatu koji ima najmanje izgleda za uspjeh.

DIVAN DAN
Režija: Nils Skapans
Scenarij: Nils Skapans, Ilze Emse

Jedan uobičajen dan pretvara se u pustolovinu i postaje neuobičajen dan.

[tab: TEENARENA]

Ovim programom omogućeno je generaciji od 13 do 19 godina da bude dio najveće regionalne filmske smotre uživajući u filmovima koji obrađuju njima blisku tematiku. Poseban akcenat ovog programa stavljen je na igrane filmove evropske nezavisne produkcije, koji se takmiče za nagradu Najbolji Teen Film, o kojoj odlučuju mladi žiri i publika. TeenArena nastoji okupiti i mlade autore i glumce, koji se susreću sa publikom kroz posebno organizovane diskusije i druženja.

DUH U MOČVARI
Režija: Branko Ištvančić
Scenarij: Anto Gardaš, Edi Mužina, Silvio Mirošničenko
Uloge: Ivo Gregurević, Dejan Aćimović , Mladen Vulić , Vlatko Dulić , Robert Váss, Marko Pavlov, Ena Ikica, Luka Buljan, Buga Marija Šimić , Radoslav Spitzmuller

U Kopačevu je u toku velika akcija kojom pomažu divljim životinjama iz rezervata da prežive zimu. Jedne noći, dječak Halasz nađen je promrzao na obali gdje bunca da ga je napao bijeli duh na jednom od otoka u močvari. Otada zanijemi, a u mjesto se uvuče strah.

IMIGRANTI
Režija: Gabor Csupo
Scenario: Josh Lieb, Jared Stern, Reid Harrison, Sam O'Neal Boushell, Billiam Coronel
Uloge: Carl Lumbly, Christina Pickles, Dan Castellaneta, Eric McCormack, Freddy Rodriguez, Hank Azaria, Laraine Newman, Tom Kenny, Will Shin

Joška, mađarski imigrant dijeli stan sa rusom Vladislavom u Los Angelesu. U potrazi za američkim snom, oni upadaju u sve vrste nevolja, divljih avantura i komičnih situacija. Ono što ih spašava su njihova velika srca i međusobna odanost u tom čudnom prijateljstvu u stranoj zemlji.

KURT POSTAJE ZAO
Režija: Rasmus A. Sivertsen
Scenario: Kartsen Fullu, Per Schreiner
Uloge: Atle Antonsen, Kristin Skogheim, Aksel Hennie, Anders Bye, Pernille Sorensen, Jon Oigarden, Pernille Sorensen, Paul-Ottar Haga, Fredrik Steen

Kurt je pametan momak. Izuzetno je dobar vozač kamiona, ali ne vidi baš svako kakav je on zapravo. Jednog dana, neko mu kaže da su doktori važniji od vozača kamiona. Kurtovo je samopouzdanje duboko uzdrmano, kao i njegovi brkovi. Skupa sa svojim sinom Budom, Kurt pokušava sve da postane važan. Međutim, Kurt postaje zao.

NEUKÖLLN BEZ GRANICE
Režija: Agostino Imondi, Dietmar Ratsch
Scenario: Agostino Imondi
Uloge: Hassan Akkouch, Lial Akkouch, Maradona Akkouch

Braća libanskog porijekla Hassan, Lial i Maradona su uspješni plesači i muzičari koji žive u zloglasnom berlinskom kvartu Neukölln. Ali njih trojica imaju problem: njihova porodica bi uskoro mogla biti deportirana iz Njemačke. Odlučni da očuvaju porodicu na okupu, donose odluku da iskoriste svoje umjetničke talente kako bi zaradili novac potreban za budućnost.

VEGAS
Režija: Gunnar Vikene
Scenario: Gunnar Vikene, Torun Lian
Uloge: Anders Baasmo Christiansen, Helge Jordal, Kyrre Haugen Sydness, Karoline Stemre, Jørgen Hausberg Nilsen, Sindre Kvalvåg Jacobsen

Vegas je pričao o Thomasu, Marianne i Terje – troje tinejdžera koji nemaju kuda otići. Nakon što je vidio kako mu premlaćuju majku, Thomas je poslan u prihvatilište za mlade gdje upoznaje Marianne i Terje. Njih troje saznaju da dijele isti san, i zajedno kreću na putovanje ljubavi, mržnje i povjerenja. Na kraju nijedno od njih ne završi onako kako je željelo, ali svi pronalaze dom.

ZABRANJENO VOĆE
Režija: Dome Karukoski
Scenario: Aleksi Bardy
Uloge: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Malla Malmivaara, Joel Mäkinen, Jarkko Niemi, Olavi Uusivirta, Timo Tikka, Jani Volanen, Teemu Ojanne

Zabranjeno voće ispituje kako se dva tinejdžera nose sa teretom koje im je društvo u kojem žive natovarilo. U centru priče je Maria, mlada žena bez dlake na jeziku, koja odbija da se povinuje asketizmu laestadijanske zajednice i koja bez razmišljanja odlazi u Helsinki.

[tab:END]

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *