SFF: Šest svjetskih premijera dokumentarnog filma

SFF - Sarajevo Film Festival

Sarajevo film festival predstavio je Takmičarski program dokumentarnog filma za ovogodišnje 16. festivalsko izdanje, koji će donijeti 17 ostvarenja. Šest filmova zabilježit će u Sarajevu svjetsku premijeru, saopćeno je iz SFF-a.

Riječ je o filmovima “Ciklusi” (Hrvatska) za koji režiju i scenarij potpisuje Vladimir Gojun, “Dvanaest susjeda” (Grčka) u režiji Marianne Economou Daphne, “Godine koje su pojeli lavovi” (BiH) za koji režiju i scenarij potpisuje Boro Kontić, “Mila traži Senidu” (BiH, Hrvatska) u režiji Roberta Zubera i scenarista Robert Zubera i Srdana Golubovića, “Poplava” (Hrvatska) reditelja i scenariste Gorana Devića, “Švelje” (Makedonija, Njemačka) rediteljice i scenaristkinje Biljane Garvanlieve.

Internacionalne premijere na ovogodišnjem SFF-u imat će sedam dokumentaraca. Riječ je o ostvarenjima “Hotel raj” (Bugarska) rediteljke i scenaristkinje Sophie Tzavella, “Kapitalizam, naša poboljšana formula” (Rumunija, Francuska, Belgija) reditelja Alexandrua Solomona, “Mica i okolne priče” (Srbija) reditelja i scenariste Mliana Nikodijevića, “Početni udarac” (Austrija) za koji režiju i scenarij potpisuje Hüseyin Tabak, “Teži put” (Mađarska) reditelja Istvana Nagya i scenariste Nore Ruszkai, “U braku s kamerom” (Turska) u režiji Doga Kilcioglu te “Zvijezda je rođena” (Srbija) rediteljke i scenaristkinje Vanje Kovačević.

“Svijet prema Ionu B” naziv je rumunskog filma u režiji Alexandera Nanaua koji će zabilježiti regionalnu premijeru, dok će bh. premijere imati dokumentarci “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest Balkana” (Srbija) u režiji Željke Mirkovića i prema scenariju Dušana Gajića i Željke Mirkovića, “Murid” (Kipar) u režiji Yeliz Shukri i prema scenariju Yeliz Shukri i Simon Bacheli te “Zajedno” (Hrvatska) za koji režiju i scenarij potpisuje Nenad Puhovski.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *