SFF: Sjećanje na Bekima Fehmiua

U znak sjećanja na nedavno preminulog glumca Bekima Fehmiua, 16. Sarajevo Film Festival organizovat će gala projekciju kultnog filma Skupljači perja, reditelja Aleksandra Petrovića, iz 1967. godine.

Bekim Fehmiu u filmu Skupljači perja (1967)
Bekim Fehmiu u filmu Skupljači perja (1967)

Projekcija će biti održana 29. jula 2010. godine u narodnom pozorištu od 22:30 sati. Na ovaj način Sarajevo Film Festival, kao festival koji u fokus stavlja regionalni film i autore, želi da oda počast jednom od najvećih glumaca i umjetnika ovog prostora. Namjera SFF-a je da mladim ljubiteljima filma i novoj generaciji autora i glumaca predstavi velikane naše scene iz proteklog perioda, da njeguje istoriju filma našeg regiona kao osnovu za daljnje uspjehe nadolazeće generacije.

“Bekim Fehmiu je bio neosporno jedan od najvećih glumaca ove regije. Svojim talentom i svojim kreacijama daleko je nadmašio granice bivše Jugoslavije i postao jedan od prvih glumaca bivše zajedničke države koji je postao evropska i svjetska zvijezdaâ”, kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Veliki glumac i veliki čovjek, Bekim Fehmiu, u svojoj bogatoj karijeri ostvario je niz značajnih uloga. Ipak, ostao je zapamćen po ulozi Belog Bore u Skupljačima perja, filmu koji je na Cannes Film Festivalu 1967. godine osvojio Grand Prix žirija i FIPRESCI nagradu.

Fehmiu je rođen 1936. godine u Sarajevu, a Akademiju dramskih umetnosti završio je u Beogradu, u klasi Mate Miloševića. Bio je prvi kosovski Albanac profesionalni glumac. Fehmiu je svoju karijeru započeo još u studentskim danima, 1953., kao epizodist u komediji OPŠTINSKO DETE, koju je po komadu Branislava Nušića režirala Soja Jovanović. Sljedeća uloga bila je neusporedivo veća u ratnom cjelovečernjaku SAŠA s kojom ulazi na velika vrata među zvijezde jugoslavenske kinematografije. Svoju internacionalnu karijeru Fehmiu je započeo naslovnom ulogom u spektakularnoj televizijskoj seriji ODISEJ, koju mu je na dodjeli nagrada u Kanu ponudio slavni italijanski producent Dino de Laurentis.

Glumio je u 48 filmova od 1953. godine među kojima su i: NEPRIJATELJ Živojina Pavlovića (1965), ROJ, Miće Popovića (1966), TOPLE GODINE(1966) Dragoslava Lazića, AVANTURISTI (1969), DEZERTER (1977) reditelja Barta Kenedija, SPECIJALNO VASPITANJE (1977), PARTIZANSKA ESKADRILA Hajrudina Šibe Krvavca….

Uz bogatu domaću i internacionalnu filmografiju, Fehmiu je odigrao i više od 40 pozorišnih uloga. Knjigu „Blistavo i strašno” objavio je 2001. godine, i u njoj je opisao djetinjstvo provedeno u Sarajevu, Skadru i Prizrenu i godine pred početak Drugog svjetskog rata do početka rada u Drami Prištinskog pozorišta.

Ovom knjigom čuveni jugoslovenski glumac vratio se u javni život poslije dugogodišnjeg odsustvovanja. Povukao se iz javnosti u znak protesta zbog antialbanske propaganda. Bekim Fehmiu bio je oženjen glumicom Brankom Petrić s kojom je do kraja svog života živio između tri države, na relaciji Beograd, Sarajevo, Prizren.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *