SFF: Takmičarski program – igrani film 2010

Elma TataragićKada je ranije ove godine u jednom intervjuu promovirao svoj novi film SOCIJALIZAM, Jean-Luc Godard je rekao: “Ne postoji intelektualno vlasništvo, ali postoji intelektualna odgovornostâ”.

Zaista, iz ove izjave proističu mnoga pitanja o pravima autora, distribuciji filmova putem interneta, itd. (sva važna pitanja kojima se Sarajevo Film Festival bavi kroz Industry odjel), ali za ovogodišnju je selekciju bitan drugi dio navedene rečenice. Nekako se pojmom “intelektualna odgovornostâ” lako da opisati ovogodišnja selekcija Takmičarskog programa, koji se sastoji od devet filmova potpuno različitih autora. Različitih u smislu iskustva, u smislu estetskog pristupa i u smislu načina na koji posmatraju svijet. Zajedničko im je nešto sasvim novo u regionalnoj kinematografiji: intelektualna odgovornost prema filmu, prema društvu koje svi mi manje ili više dijelimo, i prema sopstvenom radu, u ovom slučaju – filmu.

Programom dominiraju zreliji autori u tridesetim i četrdesetim godinama, koji se predstavljaju sa svojim četvrtim filmovima. Jedan od njih je Rumun Radu Muntean, sa filmom UTORAK, NAKON BOŽIĆA koji priča o ljubavi i prevari, što je očigledno nova tema u rumunskoj kinematografiji danas. Mađarski reditelj Kornél Mundruczó je opet u našoj selekciji sa filmom NJEŽNI SIN: PROJEKT FRANKENSTEIN i bavi se pitanjem ljubavi i tajni iz prošlosti. Szabolcs Hajdu, još jedan mađarski reditelj, predstavit će film BIBLIOTEQUE PASCAL, u kojem koristi žanr fantazije da prikaže priču o trgovini ženama iz Istočne u Zapadnu Evropu. Time je stvorio posve novi žanr i predstavio ovu iscrpljenu temu na potpuno drugačiji način. Film turskih reditelja YačŸmura i Durula Taylana VAVIEN govori o porodičnim problemima glavnog junaka sa duhovitim otklonom koji film otvara prema široj publici.

Dva bosanskohercegovačka filma, JASMINA Nedžada Begovića i SEVDAH ZA KARIMA Jasmina Durakovića, drugi su po redu igrani filmovi ovim autorima. JASMINA je priča o nevoljama dvoje neobičnih izbjeglica u vrijeme rata s početka devedesetih godina prošlog vijeka, a SEVDAH ZA KARIMA je savremena priča koja prikazuje savremeno bosanskohercegovačko društvo. Mađarska rediteljka Ágnes Koscis je prvi put u našem Takmičarskom programu i predstavlja svoj film ADRIENN PÁL, intimnu priču o medicinskoj sestri koja pokušava naći sreću i smisao života dok traga za svojim davno izgubljenom prijateljicom iz djetinjstva.

Debitantski filmovi su istovremeno i sirovi i eksperimentalni, i daju posebnu kvalitetu selekciji. Jedan od takvih je i srbijanski TILVA ROŠ, mladog reditelja Nikole Ležaića, koji govori o mladićima iz jednog malog grada u Srbiji, koji žive u sudaru MTV kulture i tranzicijskog društva, koje je njihova stvarnost. U niskobudžetnom filmu AMERIKA IZNUTRA, austrijska režiserka Barbara Eder priča sličnu priču, ali o mladima iz Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj film predstavlja novi trend u austrijskoj kinematografiji, gdje mnogi režiseri u stranoj zemlji snimaju film ‘na kreditnu karticu’, ali sa univerzalnim pričama koje bi se mogle dešavati bilo gdje. Oba debitantska filma govore o mladim ljudima zarobljenim u pasivnim i ograničavajućim društvima koja mogu samo srušiti njihove snove.

U proteklih nekoliko godina, regionalna kinematografija je postala najdinamičnija u svijetu, sa najviše mladih režisera koji su sve više prisutni na najvažnijim filmskim festivalima. Sarajevo Film Festival je ponosan što svjedoči tom procesu. Naš Takmičarski program i CineLink market su postali najrelevantnija platforma za otkrivanje, promociju i prezentaciju regionalnih filmova i filmskih zvijezda čije vrijeme tek dolazi. Ove godine s ponosom predstavljamo i tri CineLink projekta u Takmičarskom programu: UTORAK, NAKON BOŽIĆA, te JASMINA i ADRIENN PÁL.

Program je kombinacija debitantskih filmova, drugih igranih filmova i igranih filmova izuzetno iskusnih mladih reditelja. Svi oni imaju barem jednu zajedničku karakteristiku: intelektualnu odgovornost.

TAKMIČARSKI PROGRAM – IGRANI FILM 2010

[tab: SVJETSKA PREMIJERA]

Inside AmericaAMERIKA IZNUTRA / INSIDE AMERICA
Austrija, 2010, HD CAM (HDTV), kolor, 105 min.
Režija: Barbara Eder
Scenarij: Constanze Schumann
Uloge: Raul Juarez, Aimeé Lizette Saldivar, Zuleyma Jaime, Luis De Los Santos, Carlos Benavides, Patty Barrera

U srednjoj školi H.H. u Brownsvilleu na granici s Meksikom tragedije se svakodnevno događaju. U ovoj se priči isprepliću navijačice ovisne o kokainu, patriotski nastrojeni pitomci škole za rezervne oficire, bande nasilnika i mlade Meksikanke koje se nadaju udaji do osamnaeste godine. A ipak, svi oni imaju puno toga zajedničkog. Svi se zaklinju američkoj zastavi, sanjaju o baštama opasanim bijelim ogradama i luksuznim autima. Međutim, svaki put kada izađu iz škole, stvarnost ih pogodi poput neizlječive bolesti.

Zijah SokolovićJASMINA
Bosna i Hercegovina, 2010, HD CAM (HDTV), kolor, 75 min.
Režija i scenarij: Nedžad Begović
Uloge: Zijah Sokolović, Nada čurevska, Amila čikoli, Aleksandar Seksan

Safa (krhka i slabašna srčana bolesnica) i njena višemjesečna unuka, Jasmina, doputovale su humanitarnim konvojem iz ratnog Sarajeva u njihov porodični apartman u malom primorskom mjestu. Safa pokušava sebi i unuci organizirati kakav-takav život u očekivanju da im se u bližoj budućnosti pridruži i Jasminina majka. Njihov komšija, alkoholičar Stipe, pravi im svakodnevne probleme. U jednom od snažnih astmatičnih napada, nemajući izbora, Safa u svom očaju lupa Stipi na vrata. On, polupijan i tek probuđen, otvara vrata i ne uspijeva shvatiti o čemu se radi. Safa mu daje sliku Jasmininih roditelja, broj telefona, upozorava ga da je Jasmina sama u stanu, i pada u nesvijest. Stipo, zbunjen, odvlači Safu u njen stan, uzima flašu pića i vraća se u svoj stan. Nastavlja da pije, ali kroz zidove se probija Jasminin plač, koji nikako da prestaje. Stipe postaje nervozan. Očito, dječiji plač ga ne ostavlja ravnodušnim…

Edhem HusićSEVDAH ZA KARIMA
Bosna i Hercegovina, Mađarska, Hrvatska, 2010, 35 mm, kolor, 95 min.
Režija: Jasmin Duraković
Scenarij: Asmir Kujović, Jasmin Duraković
Uloge: Amar Selimović, Marija Karan, Adnan Hasković, Mirvad Kurić, Asli Bayram, Semir Krivić, Edhem Husić, Haris Burina, Sadžida Šetić

Karim je propali student filozofije u poslijeratnom Sarajevu. Radi kao deminer kako bi prehranio sebe i svoju sestru Džemilu. Ima prijatelja Juku, lokalnog mangupa; veže ih prijateljstvo iz rata. Tu je i Ivana, Jukina djevojka. Na početku naše priče njih troje pljačkaju lokalnu džamiju za vrijeme Kurban-bajrama, kako bi imali novac za provod. Karim učestvuje u toj akciji, mada ima problem s grižnjom savjesti, jer je vjernik. Iste noći, Juka pravi ulični incident i policija ga strpa u zatvor. Karim i Ivana odu zajedno na party, zabavljaju se i završavaju u Jukinom stanu. Sutradan odlaze na planinu i skupa provode cijeli dan. Karim se zaljubljuje u Ivanu. Vraćaju se u stan, ali tamo ih čeka Juka. Sukob dva prijatelja pretvara se u tuču u kojoj Karim izvlači deblji kraj. Juka ga i fizički maltretira, a potom seksualno ponižava Ivanu, koja na sve to pristaje. Karim, razočaran, odlazi u u noć, u svoj stan. I svira harmoniku. Sevdah. Zorom, Karim odlazi u džamiju. Odlazi i u tekiju, gdje se pridružuje dervišima.

Tilva RošTILVA ROŠ
Srbija, 2010, 35 mm, kolor, 110 min.
Režija i scenarij: Nikola Ležaić
Uloge: Marko Todorović, Stefan čorđević, Dunja Kovačević

Bor, Srbija, nekada najveći rudnik bakra u Evropi, postao je ništa više od najveće rupe u Evropi. U toku su mali radnički protesti oko privatizacije rudnika. Toda i Stefan su nerazdvojni prijatelji, skejteri, i sa svojim društvom provode svoje prvo ljeto nakon srednje škole. Stefan je upisao fakultet u Beogradu mada ni sam ne zna zašto. Toda kaže da ne bi upisao fakultet čak i da ima pare. Vrijeme provode u snimanju video klipova, inspirisanih “Jackassâ”-om u kojima izvode razne opasne vratolomije samopovređujući se i takmičući se za naklonost Jelene teenage-anarhiste iz Francuske, koja provodi ljeto u Boru. U tom čudnom odnosu prijateljstva i rivalstva, jedan pokušava da nadmaši drugog. Ali kada mali radniči protest preraste u velike nerede, jedna stvar će ih ponovo spojiti – njihova destruktivnost…

[tab: REGIONALNE PREMIJERA]

Adrienn PálADRIENN PÁL
Mađarska, Holandija, Austrija, Francuska, 2010, 35 mm, kolor, 136 min.
Režija: Ágnes Kocsis
Scenarij: Ágnes Kocsis, Andrea Roberti
Uloge: Éva Gábor, István Znamenák, Ákos Horváth, Lia Pokorny, Izabella Hegyi

Piroska je punačka, otuđena medicinska sestra koja ne može odoljeti zovu kremastih kolača. Ona radi na odjelu za smrtno oboljele pacijente i život joj je ispunjen smrću. Jednoga dana kreće na put ispunjen paradoksima kako bi pronašla davno izgubljenu prijateljicu iz djetinjstva rukovođena vlastitim uspomenama i uspomenama ljudi koje susreće.

Bibliotheque PascalBIBLIOTEKA PASCAL / BIBLIOTHEQUE PASCAL
Mađarska, Njemačka, Rumunija, Velika Britanija, 2010, 35 mm, kolor, 111 min.
Režija i scenarij: Szabolcs Hajdu
Uloge: Orsolya Török-Illyés, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Lujza Hajdu, Ion Sapdaru, Mihai Constantin

Mona Paparu je državljanka Rumunije mađarskog porijekla. Na obali Crnoga mora upoznaje odbjeglog robijaša koji je uzima za taoca i zaključava se sa njom u bungalov u kampu za turiste. Njih dvoje zajedno provode noć, ali idućeg dana policija okružuje kamp i ubijaju Viorela u pokušaju bijega. Kao plod strastvene noći provedene sa Viorelom, Mona rađa djevojčicu i daje joj ime Viorica… Mona živi sama sa svojom trogodišnjom kćerkom zarađujući za život tako što postavlja marionetske predstave. Nakon jedne od predstava iznenadno susreće svoga oca Gigija Paparua kojeg nije vidjela godinama. Paparu joj saopštava da je jako bolestan i da mora otputovati u Njemačku na operaciju. Poziva je da krene sa njim. Film je priča o putovanjima i ljubavima Mone Paparu, te o njenim patnjama u zapadnoj Evropi.

Szelíd teremtés - A Frankenstein-tervNJEŽNI SIN – PROJEKT FRANKENSTEIN / SZELÍD TEREMTÉS – A FRANKENSTEIN-TERV
Mađarska, Njemačka, Austrija, 2010, 35 mm, kolor, 105 min.
Režija: Kornél Mundruczó
Scenarij: Kornél Mundruczó, Yvette Bíró
Uloge: Rudolf Frecska, Kornél Mundruczó, Lili Monori, Kitty Csíkos

Sedamnaestogodišnji Rudi se vraća kući u nadi da će pronaći porodicu, ali biva odbačen. Kada se slijedom užasnih događaja pretvori u progonjenog ubicu, jedina nada za spas leži u rukama njegovog davno izgubljenog oca…

Marti, dupa craciunUTORAK, NAKON BOŽIĆA / MARTI, DUPA CRACIUN
Rumunija, 2010, 35 mm, kolor, 99 min.
Režija: Radu Muntean
Scenarij: Alexandru Baciu, Rčƒzvan Rčƒdulescu, Radu Muntean
Uloge: Mimi Brčƒnescu, Mirela Oprisor, Maria Popistasu, Sasa Paul-Szel, Dragos Bucur, Victor Rebengiuc, Dana Dembinski, Silvia Nčƒstase, Carmen Lopčƒzan, Adrian Včƒncicčƒ, Ioana Blaj

Paul Hanganu i Adriana su u braku već deset godina. Imaju osmogodišnju kći Maru. Posljednjih šest mjeseci Paul održava vanbračnu vezu sa Ralucom, dvadesetsedmogodišnjom zubarkom. Dok se bori da pronađe dovoljno vremena za Ralucu, kupovinu poklona i za porodicu, Paul odlučuje da prije Božića odvede kćerku zubaru. Zbog iznenadne promjene u Adrianinom rasporedu, ona i Raluca se po prvi put nalaze u istoj prostoriji. Njihov susret prisiljava Paula da donese neke teške odluke.

VavienVAVIEN
Turska, 2009, 35 mm, kolor, 100 min.
Režija: YačŸmur & Durul Taylan
Scenarij: Engin Gűndaydin
Uloge: Engin Gűndaydin, Binnur Kaya, Settar TanriöčŸen, Serra Yilmaz

Posljednji film braće Taylan je crna komedija o jednoj porodici iz malog grada. Engin Günaydin, koji je ujedno i scenarista na filmu, tumači lik Celala, čovjeka klonulog duhom, nesretno oženjenog za Sevilay sa kojom ima dijete. Zajedno sa bratom Cemalom vodi prodavnicu električnih uređaja koja je u velikim je dugovima. Ali najgore je to da je zaljubljen u pjevačicu koja radi u jeftinom noćnom klubu u Samsunu. Celal kuje plan kako bi se spasio Sevilayinom ušteđevinom za koju njen suprug ne zna.

[tab:END]

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *