SFF: Takmičarski program – kratki film 2010

Elma Tataragić, selektorica SFFKratki film je možda najekspresivnija i najslobodnija filmska forma. Kao i kratke priče u literaturi, kratki film je teško definirati bez obzira da li je narativan, da li se radi o vizualnoj senzaciji i bez obzira na dramaturgiju filma. U svakom slučaju, ovo je izuzetno izazovna forma privlačna većini filmskih, a sada i vizualnih umjetnika.

U posljednjih nekoliko godina došlo je do naglog porasta u produkciji kratkometražnih filmova. Sasvim logično, to isprva nije urodilo kvalitetom, već samo kvantitetom. Sa ovogodišnjom produkcijom možemo slobodno zaključiti da je došlo do ravnoteže i da je sve više kvalitetnih kratkometražnih filmova. Naravno, i dalje je broj filmova u porastu, osim što ova godina nije obilovala filmovima iz animirane produkcije.

Takmičarski program za kratki film ove godine donosi deset filmova, od kojih su samo dva filma animirana. Selekciju čine filmovi već poznatih i etabliranih autora koji iza sebe imaju i uspješne igrane filmove, ali uvijek iznova osjećaju potrebu da se izraze i u kratkoj formi. To su Zvonimir Jurić iz Hrvatske sa filmom ŽUTI MJESEC, izuzetno režiranom dramom, te Adrian Sitaru iz Rumunije sa uzbudljivim i inovativnim filmom LORD. U selekciji su uvršteni i već etablirani autori kratkih filmova kao što su Marko Meštrović iz Hrvatske sa animiranim filmom NESPAVANJE NE UBIJA i Paul Negoescu iz Rumunije sa filmom DERBI. Tu su i zreli autori od kojih vrlo brzo očekujemo i debitiranje u dugometražnom filmu. To su Maya Vitkova iz Bugarske sa filmom STANKA IDE KUĆI i bosanskohercegovačka rediteljica Ines Tanović sa filmom ISPOČETKA, koji je ujedno i dio omnibusa NEKE DRUGE PRIČE.

I naravno, u selekciji se nalaze i tri izvrsna debitanta: hrvatska rediteljica Sonja Tarokić sa filmom CRVENO, austrijski reditelj Max Liebich sa animiranim filmom ISPADAŠ, te Saša Perić sa filmom 3000 ŽIVOTA LEPTIRA i Dane Komljan sa filmom JA VEĆ JESAM SVE ONO ŠTO ŽELIM DA IMAM, obojica iz Srbije.

Filmovi u selekciji su originalni, inovativni i nezaboravni, a sa dvije svjetske, četiri međunarodne i četiri regionalne premijere Takmičarski program za kratki film je najzaokruženiji i najzreliji do sada.

TAKMIČARSKI PROGRAM – KRATKI FILM 2010

[tab: SVJETSKA PREMIJERA]

Feđa ŠtukanISPOČETKA
Bosna i Hercegovina, 2010, HD CAM (HDTV), kolor, 20 min.
Režija i scenarij: Ines Tanović
Uloge: Feđa Štukan, Nina Violić, Jasna Ornela Bery, Emir Hadžihafizbegović

Haris je zaljubljen u djevojku iz Holandije koja radi za Evropsku komisiju u Sarajevu. Film preispituje sukob između Harisove emotivne privrženosti i Hederine ljubavne igre koja samo povremeno prevazilazi okvire pukog erotskog užitka.

[tab: INTERNACIONALNE PREMIJERE]

Predrag Momčilović3000 ŽIVOTA LEPTIRA
Srbija, 2009, kolor, HD CAM, 16 min.
Režija i scenarij: Saša Perić
Uloge: Sara Santini, Predrag Momčilović

Sara je sedameastogodišnja djevojka koja vodi normalan život. Jednoga dana njenu svakodnevnicu poremeti posjeta oca koga nije vidjela deset godina. Oni odlaze na izlet u šumu i pokušavaju da premoste jaz koji su godine stvorile između njih.

Marina RedžepovićCRVENO
Hrvatska, 2010, Beta Sp, kolor, 24 min.
Režija i scenarij: Sonja Tarokić
Uloge: Marina Redžepović, Jasna Bilušić, Jadran Grubišić

Mlada djevojka Marina živi sa svojom posesivnom majkom u stanu od trideset kvadrata u centru Zagreba. Film prati njihovu dnevnu rutinu i način na koji je nastoje očuvati uprkos vlastitoj samoživosti.

IspadašISPADAŠ / YOU'RE OUT
Austrija, 2010, 35 mm, kolor, 6 min., animirani
Režija i scenarij: Max Liebich

ISPADAŠ je kratki animirani film o čovjeku koji se povlači iz društva. On postaje čeznutljivi posmatrač i spoznaje nadmoć prirode, a smrt ga više ne impresionira.

Marko MeštrovićNESPAVANJE NE UBIJA
Hrvatska, 2010, 35 mm, kolor, 9 min., animirani
Režija, scenarij i animacija: Marko Meštrović

Šta se desi kad snovi preuzmu kontrolu nad realnošću?

[tab: REGIONALNE PREMIJERE]

Paul NegoescuDERBI / DERBY
Rumunija, 2010, 35 mm, kolor, 15 min.
Režija i scenarij: Paul Negoescu
Uloge: Bogdan Voda, Maria Mitu, Nicolas Teodorescu, Clara Voda

Momak Mirceove petnaestogodišnje kćeri je pozvan na porodičnu večeru. On stiže prerano i sa Mirceovom kćeri odlazi u njenu sobu. Dok gleda televiziju, Mircea čuje kako njegova kćer stenje u svojoj sobi. Večera počinje i Mircea saznaje da momak njegove kćeri navija za suprotan fudbalski tim.

Dane KomljenJA VEĆ JESAM SVE ONO ŠTO ŽELIM DA IMAM
Srbija, 2010, 35 mm, kolor, 35 min.
Režija i scenarij: Dane Komljen
Uloge: Ivan čorđević, Bojana Zečević, Dragana Milošević, Peđa Damnjanović

Daniel je novi u gradu i ne zna šta da radi. Posjećuje sestru, posjećuje prijatelje. Počinju mu se javljati glasovi: kako sebi reći ne?

Adrian SitaruLORD
Rumunija, 2009, 35 mm, kolor, 25 min.
Režija i scenarij: Adrian Sitaru
Uloge: Sergiu Costache, Andreea Samson

Iako mrzi pse, Toni se bavi pronalaženjem izgubljenih životinja da bi, emotivno ucjenjujući njihove vlasnike, izvukao ogromne sume novca. Stari ružni pekinezer kojeg Toni nikako da se riješi budi u njemu osjećanja koja čak i njega iznenade.

Stanka ide kućiSTANKA IDE KUĆI / STANKA SE PRIBIRA VKASHTI
Bugarska, 2010, Dolby SR, kolor, 15 min.
Režija: Maya Vitkova
Scenarij: Radu Jude
Uloge: Reni Yoncheva, Vasil Dimitrov, Jordan Bikov

Kada gospođa Stanka Atanasova, starija i bolesna žena, ulazi u svoju zgradu, otkriva da je lift u kvaru. Stanka se uz stepenice mora popeti na deveti sprat, a ono što je za većinu ljudi jednostavan zadatak njoj predstavlja veliki izazov.

Zvonimir JurićŽUTI MJESEC
Hrvatski, 2010, 35 mm, kolor, 17 min.
Režija i scenarij: Zvonimir Jurić
Uloge: Lana Barić, Marija Škaričić

Djevojka koja se useljava u zgradu dolazi se predstaviti trudnoj susjedi. Upoznaju se, piju kafu u stanu susjede i čavrljaju. Njihov odnos postane teži i ozbiljniji kada trudna susjeda zatraži od nje da ostane s njom jer je usamljena, ne želeći joj pritom objasniti kako se našla u takvoj situaciji.

[tab:END]

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *