SFF: U fokusu 2010

Elma TataragićVeć sada možemo zaključiti da je 2010. godina u svijetu filma obilježena izvrsnim filmskim djelima autora iz regije kojoj se Sarajevo Film Festival potpuno posvetio i prema kojima se profilirao.

Samo učešće čak pet filmova iz regije u glavnoj selekciji Filmskog festivala u Berlinu i čak četiri filma u Cannesu (od toga jedan u zvaničnoj selekciji) daju sliku regionalne kinematografije kao važne, stabilne i obećavajuće.

U proteklih nekoliko godina program U fokusu predstavljao je uspješne filmove iz regije, a ove godine radi se o filmovima koji, ne samo da su obilježili regiju, već i svjetski film općenito. Rumunski reditelj Florin Åžerban je sa svojim prvijencom u februaru osvojio prestižnog Srebrenog medvjeda, a Semih Kaplanočlu je nagrađen Zlatnim medvjedom za najbolji film u Berlinu. Osim ova dva filma (MED i IF I WANT TO WHISTLE, I WHISTLE), koji su predstavljeni u našem programu Otvoreno kino, regija je zabilježila još desetine filmova koji su napravili značajni uspjeh na festivalima širom svijeta. U ovom programu smo pokušali da vam predstavimo neke od njih.

Ovogodišnji program predstavlja ugledne majstore savremene kinematografije. Program će biti otvoren filmom LOURDES austrijske rediteljice Jessice Hausner, koji je vrlo uspješno premijerno prikazan na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji. Rumunski reditelj Calin Netzer dolazi ponovo u Sarajevo sa filmom MEDALJA ČASTI, koji je na Filmskom festivalu u Solunu nagrađen Srebrenim Aleksandrom, te nagradama za najbolji scenarij i za najboljeg glumca. Turski reditelj Reha Erdem je u Berlinu premijerno predstavio svoj film KOSMOS, a bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić je sa svojim drugim filmom NA PUTU bila u zvaničnoj selekciji ovog festivala. Oba filma su u selekciji programa U fokusu. Cristi Puiu, jedan od značajnijih rumunskih reditelja, a ove godine i predsjednik našeg žirija za Takmičarski program, u programu U fokusu predstavit će svoj novi film AURORA, koji je svoj festivalski život uspješno započeo na Filmskom festivalu u Cannesu i sigurno je još jedno remek-djelo rumunske kinematografije.

Program je zaokružen sa dva omnibusa: PRIČE IZ KARSA iz Turske i koprodukcijskim filmom NEKE DRUGE PRIČE. Oba filma sastoje se od po pet priča koje zajedno čine jednu cjelinu.

Program U fokusu razvija se paralelno sa regionalnom kinematografijom, a ovogodišnji program predstavlja do sada najbolju selekciju filmova koji oslikavaju izuzetno filmsko stvaralaštvo priznato u cijelom svijetu.

PROGRAM U FOKUSU 2010

Cristi PuiuAURORA
Rumunija, Francuska, Švicarska, Njemačka, 2010, 35 mm, kolor, 181 min.
Režija i scenarij: Cristi Puiu
Uloge: Gelu Colceag, Catrinel Dumitrescu, Luminita Gheorghiu, Gheorghe Ifrim, Valentin Popescu, Ileana Puiu, Cristi Puiu, Valeria Seciu, Clara Voda

Kuhinja u stanu: muškarac i žena razgovaraju o Crvenkapici, govore tiho kako ne bi probudili malu djevojčicu koja spava u susjednoj sobi. Pustopoljna u predgrađu: stojeći u sjeni iza niza napuštenih prikolica, muškarac u tišini posmatra naizgled porodičan prizor. U istom gradu, isti muškarac: vozi kroz saobraćaj, a u ruci mu dva improvizovana okidača za lovačku pušku. Muškarac ima 42. godine, njegovo ime je Viorel. Mučen tamnim mislima, on se vozi kroz grad prema samo njemu poznatom odredištu.

Reha ErdemKOSMOS
Turska, Bugarska, 2009, 35 mm, kolor, 122 min.
Režija i scenarij: Reha Erdem
Uloge: Sermet Yeşil, Türkü Turan, Hakan Altuntaş, Sabahat Doganyilmaz, Korel Kubilay, Akin Ani

Kosmos je lopov koji pravi čuda. On iz divljine stiže u jedan izvanvremeni, pogranični grad, gorko plačući poput bjegunca. Samo što je stigao, spašava jednog malog dječaka iz rijeke, i svi ga prozvaše čovjekom koji čini čuda. Kosmos je prilično neobična osoba. Kao da nikada ne jede i ne spava. Jedino uzima šaku šećera u zrnu ili kocki. Još je zanimljivija njegova osobina da se izuzetnom agilnošću popne na najviše drveće.Uskoro se Kosmos i Neptun, mlada sestra dječaka kojeg je spasio, zbliže na najbizarniji način: imitirajući krikove ptica na granama i krovovima.

Jessica HausnerLOURDES
Austrija, Francuska, Njemačka, 2009, 35 mm, kolor, 96 min.
Režija i scenarij: Jessica Hausner
Uloge: Sylvie Testud, Bruno Todeschini, Léa Seydoux, Linde Prelog, Heidi Baratta

Christine je zarobljenica paralize. Vidno polje joj obuhata samo mali djelić svijeta. Njen život je polovičan, ali ona očajnički želi biti dio svijeta oko sebe i živjeti punim životom. Christinin hendikep je metafora za osjećaj neadekvatnosti i nesavršenstva, a čudo simbolizuje njenu želju za boljim životom.

Victor RebengiucMEDALJA ČASTI / MEDALč°A DE ONOARE
Njemačka, Rumunija, 2009, 35 mm, kolor, 105 min.
Režija: Calin Peter Netzer
Scenarij: Tudor Voican
Uloge: Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu, Ion Lucian, Radu Beligan, Costicčƒ Drčƒgčƒnescu

Odnos Iona I. Iona i njegove žene Nine odavno je izgubljen: ona mu se obraća samo kada joj nešto treba. Ion mirno prihvata takve postupke. Njegova je jedina želja da održi privid normalnog života pred Nininim prijateljima. Stvari nisu ništa bolje sa Corneliuom, koji ne može oprostiti Ionu način na koji se ponio kada je pokušao da pobjegne iz komunističke Rumunije. Jednog dana, Ion prima Medalju časti za „herojstvo” u Drugom svjetskom ratu, kojeg se jedva sjeća. Kako bi saznao šta se dešava, Ion odlazi u udruženje veterana i ministarstvo odbrane. Niko nema vremena za tu beznačajnu brigu koja mu ne da mira. Ion očajnički pretura po ljubavnim pismima koje je poslao Nini tokom rata, kako bi našao bilo šta da opravda medalju.

Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, scena iz filma 'Na putu'NA PUTU
Bosna i Hercegovina, Austrija, Njemačka, Hrvatska, 2010, 35 mm, kolor, 100 min.
Režija i scenarij: Jasmila Žbanić
Uloge: Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, Nina Violić, Sebastian Cavazza, Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Alban Ukaj

Dvoje mladih ljudi, Luna i Amar, nastoje prevazići prepreke koje prijete njihovoj ljubavi. Kad Amara na poslu suspendiraju zbog pića, Luna je zabrinuta da će to omesti njihov ionako krhki san da dobiju bebu. Lunini strahovi rastu kad Amar prihvati dobro plaćen posao u jednoj udaljenoj, konzervativnoj muslimanskoj zajednici. Nakon što nije imala nikakvog kontakta s Amarom, Luna konačno dobije dozvolu da ga posjeti u zabačenoj komuni, smještenoj pored jednog idiličnog jezera. Tu otkriva tajanstvenu atmosferu pokrivenih žena i rituala – svijet u kojem je svakodnevni život muškaraca i žena odvojen i pod strogim nadzorom. Luna preklinje Amara da se vrati kući, ali je on uvjerava da mu je to izolirano utočište pomoglo da pronađe mir i prestane piti. Kad se, nekoliko sedmica kasnije, Amar vrati kući, Luna primjećuje dramatičnu promjenu u njegovom stavu prema vjeri.

Ivona JukaNEKE DRUGE PRIČE
Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija, Irska, 2010, 35mm, 114 min.
Režija: Ivona Juka, Ana Maria Rossi, Ines Tanović, Marija Džidževa, Hanna Slak
Scenarij: Ivona Juka, Ana Maria Rossi, Ines Tanović, Gjorče Stavreski, Vardan Tozija, Marija Džidževa, Hanna Slak
Uloge: Nera Stipičević, Goran Bogdan, Mirela Brekalo, Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Feđa Štukan, Nina Violić, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Iva Zendelska, Slaviša Kajevski, Lucija Šerbedžija, Petra Govc

Stvarni život ne čine samo naši planovi o sreći, nego baš ono što se protivi tim planovima i namjerama, ono što se slučajno događa, što je potpuno nepredvidivo i što ponekad izaziva razočarenje i bol. Osim trudnoće i iščekivanja novog života, poveznica priča ovog omnibusa su i slučajni događaji koji narušavaju planove i mijenjaju živote. To su priče o ljubavi i nadi, o osveti, požrtvovanosti, prkosu, sistemu, a njihove likove zatičemo već u nekim drugim pričama, koje donose drukčije perspektive. (Nenad Dukić, izvršni producent)

Ayda AkselPRč°ČE č°Z KARSA / KARS ÖYKÃœLERč°
Turska, 2010, 35 mm, kolor, 78 min.
Režija i scenarij: Ozcan Alper, Zehra Derya Koc, Ulku Oktay, Ahu Ozturk, Emre Akay
Uloge: Ayda Aksel, Bennu Yildirimlar, Iskender Bagcilar, Begum Birgoren, Necmettin Cobanoglu, Ozan Bilen, Alican Tamet

Omnibus od pet filmova snimljenih u turskoj provinciji Kars, na granici sa Armenijom. Tri od pet režisera su debitanti koji su izabrani da snime svoje priče nakon što su pobijedili na takmičenju za najbolji scenarij. Rezultat je dirljiva kolekcija filmova koji ostaju mali i jednostavni: mladalačka ljubav između djevojčice i dječaka koji putuju zimi do škole, prisjećanje mlade žene na majčinu reakciju na njenu prvu menstruaciju i grudnjak, te priča o studentu koji se vraća u svoje selo, ali jako brzo opet odlazi jer ga tamo dočekuje prošlost.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *