Simboli naslikani pijeskom u Austriji

Nakon prezentiranja u više gradova Bosne i Hercegovine, samostalna izložba “Simboli naslikani pijeskom” sarajevske akademske slikarice Alme Telibečirević biće prezentirana u Beču u prostorima Austria Trend Hotel Bock-a, sa svečanim otvaranjem 13. aprila 2012. godine u 18 sati.

Izložba Alme Telibečirević u Beču
Izložba Alme Telibečirević u Beču
Život svakog čovjeka ispunjen je simbolima, simboli nas prate u snu i na javi, u komunikaciji sa drugim ljudima, u svemu što je stvorio čovjek i priroda, u našim vlastitim pokušajima da izrazimo sebe kroz misli, osjećaje, riječi i djelovanje.

Kroz istoriju BiH, naročito srednjevjekovni period, koji je i do danas ostao prilično nerazjašnjen i za koji postoji više stotina tumačenja, simboli nam mogu poslužiti kao univerzani jezik komuniciranja sa našom prošlošću uz pomoć savremene umjetnosti.

Jednostavnošću prikazivanja istih možemo dokučiti njihovu snagu i višestruku mogućnost kreativnih izraza koji nam se otvaraju ukoliko nastavimo istraživati u navedenom pravcu istoriju umjetnosti BiH, pokušavajući dekodirati njene filizofske pravce, kroz istoriju, uz pomoć umjetnosti kao originalnog instrumenta spoznaje.

Slike koje predstavljaju simbolizam kroz BiH istoriju, prikazan na dekorativan način čine cjelinu ili krug od 12 djela. Isus je imao 12 Apostola, postoji 12 konstelacija ili 12 sazvježđa. Broj 12 – predstavlja vrijeme i može da označava najbitnije cikluse života, duhovnu snagu i božansko savršenstvo.

Otvorenju izložbe će prisustvovati i zvanični predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *