Sinan Alimanović

Sinan Alimanović
Sinan Alimanović
Sinan Alimanović (klavir, orgulje, klavijature, voditelj, kompozitor, dirigent, aranžer) rođen je 1954. godine u porodici muzičara. Studirao je muziku na akademijama u Skopju, Prištini i Sarajevu. Nastupao je u različitim rock, jazz – rock i jazz grupama kao i u velikim bendovima.

Bio je jedan od članova i vođa fusion benda iz Prištine pod “Kosovski božuri”. Tokom sedamdesetih godina 20. vijeka je bio stalni član orkestra RTV Prištine kao pijanist i dirigent.

U Sarajevo dolazi 1979. godine, gdje vrlo aktivno učestvuje u kulturnom životu, pretežno kao član ritam sekcije Velikog orkestra RTV Sarajevo (kasnije RTV BiH), ali i kao aranžer, kompozitor i dirigent.

Osim nastupanja sa Big Bandom RTV BiH, također nastupa i sa manjim grupama uglavnom svirajući Bebop izvorne kompozicije temeljene na balkanskoj tradiciji.

Sinan Alimanović, iako još aktivan, iza sebe ima burnu i bogatu karijeru koja uključuje i saradnje sa mnogim muzičkim zvijezdama poput Gianni Basso, Duško Gojković, Erich Kleinschuster, Alvin Quin, Vaclav Zahradnik, Stjepko Gut, Petar Ugrin, Ladislav Fidri, Barbara Hendrix, Aladar Pege, Deseo Csaba, Lee Harper…

Sa svojim malim bendovima i velikim orkestrima nastupio je na nekoliko značajnih festivala širom Evropi, od Novog Sada i Valjeva, do Praga, Bleda, Radenaca, Stockholma…

Posvećen bluesu, swingu i bebopu, kao pijanist njeguje visoku razinu tehnike i snažne dinamike. Izvorni je kompozitor i aranžer koji piše muziku za male i velike bendove. Obajvljivao je za velike diskografe kao i za male labele, bio gost u velikim orkestrima.

Jedan od njegovih albuma je posebno zapažen. Riječ je o CD-u “Sarajevo Remake” iz 2003. godine, gdje svira na čelu vlastitog kvinteta.

Četiri godine kasnije (2007) objavljuje CD “Bosna Groove”, što predstavlja krunu njegove uspješne muzičke karijere.

Sinan Alimanović je imao još jednu važnu ulogu u muzičkom životu Sarajeva, kada je kao član kultnih “Indexa” pisao brojne aranžmane i adaptacije tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama.

Kao član EBU / UER Public Jazz Orchestra, u dva navrata, je svirao orgulje. Od 1990. godine vodi Big Band RTV Sarajevo (RTV BiH), i pojavljuje se kao dirigent i aranžer na evropskom takmičenju za Pjesmu Eurovizije u pet navrata.

Jedan je od osnivača Sarajeva Big Banda, s kojim je nastupio na velikom gala koncertu u Olimpijskoj dvorani “Zetra” (danas Olimpijska dvorana Juan Antonio Samaranch) u Sarajevu, 2000. godine, zajedno sa Duško Gojkovićem, Indexima i drugima. Taj koncert je dokumentiran na dvostrukom CD-u “Najveći koncert u gradu”.

Sinan Alimanović je zaposlen kao profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *