Sjećanje: Adem Ćejvan

Adem Ćejvan je bio fenomenalni jugoslovenski pozorišni i filmski glumac.

Adem Ćejvan (1927-1989)

Rođen je 2. marta 1927. godina u Banja Luci. Kao pozorišni glumac radio je u Banja Luci, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Ostvario je velik broj pozorišnih i filmskih uloga u filmovima ‘Lisice’ Krste Papića (1969), ‘Seljačka buna 1573’ Vatroslava Mimice (1975), ‘Ovčar’ Bakira Tanovića (1971) i ‘Polenov prah’ Nikole Stojanovića (1974). U TV-dramama se pojavljuje od 1956. godine donoseći sjajne role markantnih likova u ostvarenjima ‘Nepokoreni grad’, “Odbornici’, ‘Frontaš’, ‘Pucanj u šljiviku’, ‘Putovi i stranputice’, ‘Ljubav i bijes’, ‘Pismo-glava‘.

‘Dobrodošli u grad ponosa. Banja Luka je jedna čaršija koja bi se mogla nazvati lijepom i ugodnom. Čaršija koja je sve goste prihvatala uz dobrodošlicu, koja je sve dobronamjerne nagradila, koja je zlonamjerne također znala sačekati kako treba. Ovo je ponos Bosne i Bosanske Krajine. Ovo je grad slobode. Ovo je grad smišljenosti. Grad prepun bajki o samom sebi.’ (Adem Ćejvan o rodnoj Banja Luci)

Ćejvan je osnivač nekada najljepših susreta za glumce koji su se održavali u Banja Luci, a trajali su od 1981. do 1987. godine pod nazivom ‘Susreti za glumce u maju’. Veliki glumac je umro 5. novembra 1989. godine, u Ljubljani.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.