Sječa bora u naselju Alipašino polje

Revoltirani građanin nam je poslao pismo koje u cijelosti objavljujemo.

Sječa bora u naselju Alipašino poljePoštovani,

Stanare zgrade na ulici Ante Babića broj 3 u jutarnjim satima 1. Marta Dan nezavisnosti BiH, ispred ulaza u zgradu dočekalo je veoma neprijatno i za mnoge bolno iznenađenje. U toku noći posječeno je zimzeleno drvo bor, koje je krasilo ulaz u zgradu, i koje je tu posađeno prije više od 25 godina.

Drvo se nalazilo ispred poslovnog prostora u kome je ranije bila knjižara i koji se nakon renovinaranja nalazi u ponudi za izdavanje..

Posječeno drvo je odloženo dvadesetak metara dalje iza ambulante porodične medicine u Ante Babića 1.

Vidno revoltirani građani su bezuspješno pokušavali putem svojih mobitela, pozvati eko policiju. Neki su pozivajući broj 660-000 koji su dobili na informacijama BH Telekoma, dobijali signal sa faks aparata, a nije pomoglo ni javljanje na broj 230-000.

Sječa bora u naselju Alipašino polje 2Očigledno je da eko policajci ne primaju pozive neradnim danima. Na ovu konstataciju se može postaviti mnoštvo pitanja.

Listajući po internetu i pokušavajući da bilo što pročitam o eko policiji u Kantonu Sarajevo (nadležnosti itd), zaključio sam da je traganje bezuspješno.

I za kraj, uz žalosne slike iz Ante Babića broj 3 pozivam sve nadležne da se uključe u ovaj slučaj.

Po meni je najmjerodavnije MUP, jer pravilno tumačenje KZ FBiH, govori da učinjeno predstavlja KD iz čl.315.

Nažalost mediji se slabo ili u nedovoljnoj mjeri uključuju u zaštitu ionako veoma skromnog i devastiranog okoliša i zeleniša u gradu.

Sječa bora u naselju Alipašino polje 3Brojne zelene površine u opštini Novi grad, kojima se nekada Sarajevo ponosilo su brutalno pretvorene u građevinsko zemljište. Već su u procedure tužbe protiv vlasnika novih objekata koji su visokom gradnjom zatvorili pristup prirodnog svijetla mnogim stanarima u Novom gradu.

Ne tako davno opština Novi Grad je na nivou SFRJ isticana kao primjer vrhunske humane gradnje po mjeri čovjeka, jer su sukladno broju stanovnika adekvatno građeni parkinzi, otvorene zelene površine, igrališta, staze za šetanje, saobraćajnice itd.

Već sada Novi grad je postao nesnosno preopterećen i u potpunosti se izjednačio sa starim dijelovima grada.

Citiram zakon:

Član 315.

Pustošenje šuma
Ko protivno propisima ili naredbama nadležnih tijela sječe ili krči šumu, ili ko podbijeljuje stabla ili na drugi način pustoši šumu a time nije učinjeno neko drugo KD za koje je propisana teža kazna kazniće se zatvorom do jedne godine.
(KRIVIČNI ZAKON FEDERACIJE BIH SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BIH br. 36 od 29.07.2003. strana 1939)

S poštovanjem,
S. Perić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *