Sjećanje: Alija Nuhbegović

Alija Nuhbegović (1920 - 2010)
Alija Nuhbegović (1920 - 2010)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina i cijeli region su ostali bez još jednog velikog novinarskog imena – Alije Nuhbegovića.

Alijine zasluge je teško pobrojati ali je sasvim izvjesno da će Alija Nuhbegović u bosanskohercegovačkoj historiji ostati zabilježen kao osnivač modernog novinarstva, ne samo Bosne i Hercegovine nego i Jugoslavije.

Alija Nuhbegović je jedan od osnivača Televizije Sarajevo i dugogodišnji ugledni novinar i reporter iz inostranstva. Radio je i u najtežim trenucima, a bio je i jedan od ljudi koji su moderno novinarstvo donijeli na ove prostore.

Prvi urednik nekadašnjeg Radio Sarajeva, 1945. godine. Jedan od osnivača Televizije Sarajevo, 1961. godine. Alija Nuhbegović sa samo dvojicom kolega pravio emisije koje su obrađivane u studijima televizijskih stanica Beograd i Zagreb, odakle su emitovane.

U bivšoj Jugoslaviji je važio za jednog od najboljih poznavalaca “bliskoistočnih prilika” pa je od 1969. godine bio dugogodišnji dopisnik iz Libana.

Veći dio svog života proveo je u vanjskopolitičkom novinarstvu i dobitnik je brojnih novinarskih nagrada i priznanja za svoj rad.

Bio je osnivač modernog bosanskohercegovačkog novinarstva i čovjek koji je postavio standarde profesije. Predano je radio na odgoju desetina generacija bosanskoheregovačkih novinara.

Iako je penzionisan neposredno pred rat, uz televiziju je ostao i radio tokom četiri najteže godine opsade.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *