Sjećanje: Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry, rođen 29. juna 1900. godine, bio je najpoznatiji kao francuski pisac i autor kultne knjige “Mali princ”, a također je bio i jedan od pionira u međunarodnim poštanskim letovima, pilot u vremenu kad je zrakoplovstvo bilo nedovoljno razvijeno.

Studirao je na Univerzitetu u Freiburgu. Počeo je raditi u društvu Aéropostale Pierre-Georges Latécoère, između Toulousea, u Francuskoj i Dakara, u Senegalu. U to vrijeme je napisao svoju prvu knjigu, L'Aviateur (Zrakoplovac). 1929. objavio je Courrier sud (Pošta za jug) i leti od Casablance prema Dakaru. 1931. objavljuje Vol de Nuit (Noćni let). De Saint-Exupéry je nastavio da piše i leti (po Africi i Južnoj Americi) sve do početka rata.

Tokom Drugog svjetskog rata pobjegao je u New York City, ali će se vratiti kasnije i letjeti nad Mediteranom. U dobi od 43 godine je bio spreman da napusti zrakoplovstvo. 31. jula 1944. je poletio s Korzike u izviđačkom avionu P-38 i nestao negdje nad Mediteranom. Godine 1998. ribar Jean Cloude-Bianco se iznenadio kada je na svojoj udici pronašao srebrenu pločicu sa imenima Antoine i Consuelo.

Luc Varnell koji se bavio pronalaženjem nestalih aviona je 2000. godine pronašao Saint-Exuperiev P-38 Lightning blizu obale 80 km južno od Marseille-a. Dijelovi aviona koji su nađeni nalaze se u vazduhoplovnom muzeju Le Bourget. Senzacija se dogodila u martu 2008. godine kada je 85-godišnji Horst Rippert, bivši pilot Luftwaffe izjavio i opisao događaj kada je oborio Antoina de Saint-Exuperi-a i njegov Lightning P-38 31. jula 1944. godine.

Slijedi nekoliko citata iz knjige Mali princ

“Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.”
“Ono što krasi pustinju, reče mali princ, to je što se u njoj negdje skriva bunar…”
“Da, rekoh malom princu, bilo da je u pitanju kuća, zvijezde ili pustinja, ono što čini njihovu ljepotu nevidljivo je!”
“To je kao sa cvijetom. Ako voliš jedan cvijet koji se nalazi na nekoj planeti, prijatno je noću gledati u nebo. Na svim zvijezdama cvjeta cvijeće.”
“- Kad budeš gledao nebo, noću, pošto ću stanovati na jednoj od njih, to će za tebe biti kao da se sve zvijezde smiju. Ti ćeš imati zvijezde koje znaju da se smiju!
On se i dalje smijao.
– A kada se utješiš (čovjek se uvijek utješi) biće ti milo što si se sa mnom upoznao. Ostat ćeš mi uvijek prijatelj. Poželjet ćeš da se smiješ sa mnom. Otvorit ćeš ponekad prozor, onako iz zadovoljstva… I tvoji prijatelji bit će iznenađeni kad te vide da se smiješ gledajući u nebo. A ti ćeš im tada reći: Da, zvijezde me uvijek nasmijavaju! A oni će pomisliti da si lud. Vala sam ti podvalio…
On se i dalje smijao…
– To će biti kao da sam ti dao, umjesto zvijezda, šaku praporaca koji umiju da se smiju…”
“..oči su slijepe. Treba tražiti srcem.”
“Čovjeku nikad nije po volji, ma gdje bio.”
“Govor je izvor svih nesporazuma.”
“Mnogo je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.”

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *