Sjećanje: Dinko Omeragić

Nakon duge i teške bolesti u Sarajevu je u nedjelju, 18. decembra 2011. godine umro poznati sarajevski novinar Dinko Omeragić.

Dinko Omeragić (1945 - 2011)
Dinko Omeragić (1945 - 2011)
Rođen je 3. novembra 1945. godine u Isevića sokaku. U svijet novinarstva ušao je prije pola vijeka kada je nagrađen na konkursu “Malih novina”. Nakon toga je darovan Zlatnim nalivperom kao jedan od deset najboljih “Plavih reportera” zagrebačkog nedjeljnika “Plavi vjesnik”.

Sa 17 godina postaje najmlađi dopisnik zagrebačkih “Sportskih novosti” i saradnik mnogih jugoslavenskih listova. Profesionalnu karijeru počeo je u sarajevskim “Večernjim novinama”. Osam godina bio je reporter i urednik unutrašnjopolitičke i sportske rubrike u veoma čitanom sarajevskom “Svijetu”. Na poziv Džavida Husića postaje zamjenik, a zatim glavni i odgovorni urednik prvog jugoslavenskog tabloida “AS”.

Plodnu karijeru Dinka Omeragića je obilježila saradnja s većinom značajnih jugoslavenskih listova kao i vrijeme provedeno u popularnom magazinima “Una” i Arka, a aktivan je bio i u ratnom periodu kada piše za “Oslobođenje”. Radio je i kao radioreporter sarajevske 202-ke, a objavljivao je priloge i na televiziji.

Dinko Omeargić je autor knjige “Miroslav Ćiro Blažević – Preko trnja do zvijezda”, koja je objavljena 2009. godine, a koautor je knjige “Tito, lik i djelo” iz 2010. godine.

Za svoj visokoprofesionalan publicističko-novinarski rad, prožet humanim i etičkim principima i načelima, 2010. godine je dobio Zlatnu povelju “Novinar – publicista desetljeća” Internacionalne Lige humanista.

Smrt ga je zatekla dok je pisao knjigu “Balerina i fudbaler” o čuvenoj balerini Suadi Kavazović – Mušović i njenom suprugu fudbalskom asu Džemaludinu Mušoviću.

Sahrana Dinka Omeragića će biti obavljena u utorak, 20. decembra 2011. godine, u 14:30h na Gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *