Sjećanje: Dražen Ričl

Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda

Dražen Ričl (1962 - 1986)
Dražen Ričl (1962 - 1986)
Dražen Ričl, u raji poznat kao Zijo ili Para, dijete je Sarajeva u kojem je osim po nevjerovatnoj karizmi i smislu za humor bio muzičar, glumac, sarajevskih Nadrealista (jedan je od pokretača Novog primitivizma), gitarista nekoliko sarajevskih ‘čuda osamdesetih’ i frontmen grupe Crvena jabuka.

Rođen 12. marta 1962. godine u Sarajevu.

Neke zvijezde se ugase prije nego zasjaju punim sjajem, a Dražen Ričl je bio zvijezda u usponu od koje se tek očekivalo da zasja punim sjajem. Zvijezda se iznenada ugasila nakon teške saobraćajne nesreće 18. septembra 1986. godine na putu za Mostar, kod Jablanice.

Nadrealisti na radio snimanju: Dražen Ričl, Zlatko Arslanagić, Zenit Đozić i Nenad Janković
Nadrealisti na radio snimanju: Dražen Ričl, Zlatko Arslanagić, Zenit Đozić i Nenad Janković
Fićo u kom su bili Zijo, basista Aljoša Buha i ritam gitarista Zlatko Arslanagić je udario u kamion. Aljoša je preminuo na licu mesta, a Para je prebačen u Beograd, na Vojno-medicinsku akademiju, gdje je bio u komi sve do 1. oktobra 1986. godine, kada zauvijek odlazi.

Na mjestu nesreće je podignuta spomen ploča Aljoši i Draženu.

Para je iza sebe ostavio količinski malo, ali kvalitetnom veliko djelo. zauvijek će među rajom ostati njegove anegdote, šale, doživljaji, muzika, stihovi, te onaj stih iz pjesme Elvisa J. Kurtovića i njegovih Meteora – ‘Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda’, kako je bio i najavljivan na koncertima ove grupe.

Dražen Ričl o Zabranjenom Pušenju

Sarajevska pop rock grupa, Crvena jabuka, osnovana je 1985. godine. Svoj prvi album izdaju 1986. godine. Sve pjesme nailaze na veliku pažnju a izdvajaju se ‘Dirlija’ i ‘Bježi kišo s prozora’. Ubrzo dobijaju i prve fanove pa kreću na promotivnu turneju… saznajte više o Crvenoj Jabuci

Crvena Jabuka - Sa tvojih usana (uživo)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *