Sjećanje: Faruk Jažić

Faruk Jažić je jedan od najznačajnijih sarajevskih i bosanskohercegovačkih muzičara, producenta, autora, kompozitora i interpretatora srednje generacije.

Faruk Jažić (1959 - 2011)
Faruk Jažić (1959 – 2011)

Rođen je 17. aprila 1959. na sarajevskom Vratniku, cijeli svoj život je posvetio muzici. Tokom više nego bogate karijere dugogodišnji je član Narodnog orkestra Radio-Televizije Sarajevo, muzički producent Sarajevske filharmonije, autor i aranžer brojnih popularnih pjesama bosanskohercegovačke i jugoslavenske muzike, s posebnim osvrtom na sevdalinku.
Faruk Jažić je bio član Jazz kluba, a osnovao je i vlastitu producentsku kuću ‘Bosnaton’. Ostavio je mnogobrojna djela koja su nemjerljivog značaja za Bosnu i Hercegovinu: izdanje Bosnatona ‘Bosanskohercegovačko muzičko naslijeđe’; produkciju prve bosanskohercegovačke simfonije ‘Simfonija Islamica’; historizacija prve bosanskohercegovačke opere ‘Hasanaginica’.
Sarađivao je sa velikim svjetskim imenima klasičke muzike, a posebno ostaju u sjećanju njegove sjajne saradnje sa vodećim imenima sevdaliniki, narodnih i zabavnih pjesama poput Safeta Isovića, Tome Zdravkovića, Ivice Šarića, Hajrudina Varešanovića i drugih.

Sinan Alimanovic Trio & Faruk Jazic - Kraj tanana sadrvana - Der Asra

Faruk Jažić je iznenada preminuo 12. januara 2012. godine u Sarajevu. Sahranjen je u Gunjanima kod Tarčina.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)