Sjećanje: Goran Čengić

Goran Čengić (1946 - 1992)
Goran Čengić (1946 - 1992)
Goran Čengić je bio vrhunski sportista, rukometaš kojeg su svi voljeli. Sport mu je bio u krvi, a njegovi sportski potezi bez daha su ostavljali mnoge ljubitelje rukometa.

Tokom opsade Sarajeva, 14. juna 1992. godine, Goran Čengić je mučki ubijen jer je pokušao zaštititi svog komšiju doktora Husniju Ćerimagića. Ubica je poznat – Veselin Vlahović Batko, kojem je u toku suđenje za ovaj kao i ostale zločine koje je počinio.

Kada je čuo vriske, Goran je došao i, nažalost za kratko, spasio doktora od sigurne smrti. Vlahović se ubrzo vratio i odveo obojicu na Trebević i strijeljao ih. Goranovo tijelo je ekshumirano nekoliko godina nakon reintegracije Grbavice.

“Za Gorana nisu postojali Srbi, Muslimani, Hrvati. Postojali su samo dobri i loši ljudi. Svoj život je posvetio sportu, rukometu i svojim velikim ljubavima, supruzi i dvojici sinova. Kao vrhunski sportista posjedovao je snagu lava, ali na utakmicama nije bio grub prema protivnicima. Ljudi koji su ga poznavali znali su da u njegovim očima i osmijehu nema ničeg lošeg. Vjerovali su mu da će ih štititi od zla jer nije mogao samo stajati i gledati da neko jači maltretira slabijeg. Gorana su mi ubili, ali nisu ubili sjećanje na njegovu dobrotu ni u meni, ni u dobrim ljudima koji ga i dalje pamte i vole.”, priča Goranova majka Nataša.

Dugo je porodica Čengić čekala da se prepozna Goranova žrtva. Mnoga obećanja o tome da će jedna ulica u Sarajevu dobiti Goranovo ime otišla su u zaborav kao i mnoge pozitivne vrijednosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Međutim, sjećanje na Gorana i dalje živi, kroz rukometni memorijalni turnir koji nosi njegovo ime.

Goran Čengić je bio istaknuti rukometaš RK Bosna, RK Mlada Bosna i RK Crvena Zvezda. Sa 17 godina je igrao za ekipu RK Bosna u finalu Kupa Jugoslavije 1963. godine kada su nakon pobjede nad bjelovarskim Partizanom osvojili ovu prestižnu titulu.

Rukometni klub Bosna - pobjednik Kupa Jugoslavije 1963
Rukometni klub Bosna - pobjednik Kupa Jugoslavije 1963

Gornji red: Fehvad Mostarac, Rešad Šarenkapa, Dragan Nožica, Goran Čengić, trener Nikola Čučić, Pero Pilić i Vojo Bjegović.
Donji red: Zoran Vuković, Slobodan Janjić, Željko Martinčević, Mladen Čakeljić, Kirija Milošević i Fahrudin Softić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

2 Odgovori na “Sjećanje: Goran Čengić”

  1. Potresna prica i sigurno se treba nesto napraviti da se djelo Gorana Cengica promovira i nekakva vrsta memorijalnog centra za istog napravi te po mogucnosti njegovoj familiji pomogne da prezivi bol i ovaj veliki gubitak.

    Istovremeno, dao bih kritiku u vezi teksta. Koristiti termin ”musliman” je moderna diskriminacija i historijski zlocin. Ako ga se vec koristi, onda se trebaju Srbi i Hrvati nazivati kao pravoslavci i katolici. Inace, najtacniji format je Bosanac ili Bosnjak, a religija je u tom momentu nevazna, jer i sam Goran je mozda ateista ili agnostik, a niko ne zna da li je Dr Husnija bio musliman ili isto tako agnostik, ateista ili mozda cak budista itd. ZAHVALJUJEM NA ISPRAVCI jer mislim da bi to trebali ispraviti u tekstu.

  2. Poznavala sam Gorana. Njegova dobrota se vidi u njegovim ocima i osmijehu. Ne znam je li bio ljepsi iz vana ili iz nutra.Toliko dobrote na jednom mjestu bilo je previse.
    Ovaj grad bi trebao da se oduzi Goranu, da se ne zaboravi sirina koju je imao u sebi i osjecaj za druge ljude.
    Bila sam na sahrani.Tuga i ponos.
    Potresao me tekst do suza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *