Sjećanje: Hajrudin Šiba Krvavac

Hajrudin Šiba Krvavac je dao nemjerljiv doprinos bosanskohercegovačkoj, regionalnoj i kinematografiji jugoistočne Evrope, a tome u prilog govori činjenica da mladi naraštaji i danas sa velikom staršću gledaju kultne filmove ovog velikog umjetnika.

Hajrudin Šiba Krvavac (1926–1992)
Hajrudin Šiba Krvavac (1926–1992)
Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi, tvorac i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao “partizanski vestern”.

Naime, njegovi filmovi su bili lišeni politike i bilo kakve ideologije. Njihova radnja se mogla dešavati na bilo kojem ratištu svijeta: u Indokini, Afganistanu, Iranu, Nikaragvi…Bili su to jednostavno akcioni filmovi, jedini takve vrste i baš zato imaju neprocjenjivu vrijednost.

Šiba je snimio četiri igrana filma, odnosno “Diverzante”, “Most”, “Valter brani Sarajevo” i “Partizansku eskadrilu”, a iako su rađeni prije skoro 30 godina, predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Kultna scena iz Šibinog Valtera

U srcima Sarajlija, ali i Bosanaca i Hercegovaca ostaće zapamćen i po vizionarskim riječima, kojima se oprostio od svog voljenog grada: “Nedavno sam govorio sa prijateljima ovdje da priželjkujem da se kao iz magnovenja javi neki pokret obnove Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer njegovi ljudi su uvijek znali da naprave čuda. I ne sumnjam ni jednog trenutka da se čuda napraviti neće i da će se sve rane Sarajeva na najljepši način zaliječiti i da će Sarajevo po onom svom starom historijskom običaju uvijek izaći novije i ljepše”.

Hajrudin Šiba Krvavac je svoje vječno počivalište našao na sarajevskom gradskom groblju “Lav”, 12. jula 1992. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *