Sjećanje: Hans Christian Andersen

Hans Christian AndersenHans Christian Andersen je svjetski slavan danski pisac bajki među kojima su najpoznatije Snježna kraljica, Ružno pače, Mala sirena, Djevojčica sa šibicama i druge.

Andersen se smatra tvorcem danske realistične proze, a njegova djela su prevedena na preko 150 jezika i štampana u milionima primjeraka širom svijeta. Inspirisao je stvaranje mnogih teatarskih postavki, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika.

Hans Christian Andersen je rođen 2. aprila 1805. godine u gradiću Odense, Danka. Otac mu je bio siromašni obučar, a majka je poslije smrti muža morala raditi kao pralja.

U četrnaestoj se godini Andersen, siromašan i bez redovnog školovanja zaputio u Kopenhagen kako bi pohađao pozorišnu školu sa baletom i pjevanjem ali ga ubrzo otpuštaju kao potpuno netalentovanog.

Uz pomoć pokrovitelja Jonasa Collina, direktora Kraljevskog pozorišta za kojeg je radio tokom školovanja, Andersen uspijeva završiti studij na univerzitetu.

Prošao je težak put do književne afirmacije. U početku piše prozna i pjesnička djela, a nešto kasnije počinje svoja čuvena putovanja, najprije po domovini, a onda i van granica i obilazi gotovo sve evropske zemlje, a najduže boravi u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. Putovao je i po Aziji i Africi, sve vrijeme stvarajući nova djela.

Nakon života ispunjenog bogatim književnim radom i putovanjima, Andersen umire 4. kolovoza 1875. u Kopenhagenu kao počasni profesor i počasni građanin Odensea.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *