Sjećanje: Ines Fančović

Ines Fančović, doajenka bh. glumišta, bila je specijalistica za uloge svojeglavih, temperamentnih žena čvrstog karaktera.

Ines Fančović (1925 - 2011)
Ines Fančović (1925 – 2011)

Ines Fančović, rođena 1925. godine u Šibeniku, bila je legenda teatarskog života Sarajeva, koja je većinu svoje bogate karijere provela u Kamernom teatru 55 u kojem je radila od svog dolaska u Sarajevo 1960. godine. U gradu u kojem je dočekala posljednje dane svog života, boravila je i tokom opsade Sarajeva. Iako je imala priliku, odbila je napustiti Sarajevo, grad kojem je poklonila sebe.
Igrom na sceni Ines se počela baviti 1944. godine kao pjevačica. Zbog operacije krajnika prebačena je u Dramu splitskog pozorišta, a kao glumica je premještena u rodni Šibenik 1947. godine. U Sarajevo je došla na nagovor reditelja Jurislava Korenića, osnivača Kamernog teatra 55: ‘Iako sam rođena Šibenčanka, Sarajevo sam odmah zavoljela’, rekla je Ines Fančović.
Iz zaista bogate glumačke karijere Ines Fančović izdvajamo uloge u televizijskim serijama ‘Velo misto’ i ‘Memoari porodice Milić’, brojne nastupe u predstavama sarajevskog reditelja Harisa Pašovića, a igrala je i u predstavi ‘Čekajući Godoa’ u režiji Susan Sontag.

Umrla je 21. augusta 2011. godine u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *