Sjećanje: Ismet Alajbegović Šerbo

Prepoznajući kulturološku važnost i značaj sevdaha, Ismet Alajbegović Šerbo je zabilježio i od zaborava sačuvao hiljade sevdalinki.

Ismet Alajbegović Šerbo, Jovica Petković, Lepa Lukić, Branko Pavlović na festivalu ILIDŽA 69
Ismet Alajbegović Šerbo, Jovica Petković, Lepa Lukić, Branko Pavlović na festivalu ILIDŽA 69

Ismet Alajbegović Šerbo je bio bosanskohercegovački harmonikaš i autor velikog broja tekstova, muzike, te vrsni poznavalac sevdalinke. Godinama je svirao po sarajevskim kafanama i sijelima, a 1945. godine postaje jedan od prvih muzičara Radio Sarajeva. Sa Zaimom Imamovićem svira u duetu harmonika Alajbegović-Imamović, da bi se kasnije Imamović izdvojio u prvu pravu pjevačku zvijezdu sarajevskog radija, a Šerbo postaje vođa orkestara, aranžer i autor.
Šerbo je, kao jedan od najvećih poznavalaca sevdalinke (što je tvrdio i legendarni Safet Isović) učinio ogroman posao na harmonizaciji ove vrste autohtonog muzičkog izraza. Izgradio je poseban stil na harmonici, bez virtuoznih pasaža i vrtoglavih kola. Šerbin stil bio je mnogo primjereniji sevdalinci, onakvoj kako su je pjevali stariji pjevači – poravno, bez napora, uvijek se oslanjajući na melodiju pjesme kao osnove improvizacije.

Ismet Alajbegović Šerbo: Poravna pjesma

Šerbino sviranje je ponajbliže pratnji sevdalinke uz saz. Njegova harmonika nije bučna mješina zbog koje bi pjevač morao vrištati. Takvo sviranje harmonike prije Šerbe nije zabilježeno. Potaknut uspjehom autorskih radova Joze Penave, Jovice Petkovića i Zaima Imamovića, Šerbo je i sam komponovao sevdalinke. Neke od njih rađene su i za festivale narodne muzike, dok su neke toliko stilski bliske tradicionalnoj sevdalinki da nije lako razdvojiti šta je predanje, a šta autorsko djelo Ismeta Alajbegovića Šerbe.
Specijalnost Ismeta Alajbegovića Šerbe je bila harmonija i iznalaženje inovativnih harmonijskih rješenja koja su uvijek zadržavala lagani bosanski narodni melos zasnovan na sevdalinci. Prepoznajući kulturološku važnost i značaj sevdaha, zabilježio je i od zaborava sačuvao hiljade sevdalinki. Umro je 28. jula 1987. godine, u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Sjećanje: Ismet Alajbegović Šerbo”

  1. Dokumentarno-dramski program Radija Federacije BiH je prije nekoliko dana emitirao emisiju o rahm.Šerbi, iz serijala ‘Radio-enciklopedija bh.stvaralaštva”. U emisiji su govorili Avdo Alajbegović, Avdo Buzar, rah.Safet Isović, Silvana Armenulić, Beba Selimović, Nada Mamula, Omer Pobrić, Šerbina supruga …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *