Sjećanje: Kurt Schork

Čovjek koji je najzaslužniji da priča o Sarajevskim Juliji i Romeu nije nestala zajedno sa njihovom smrću.

Kurt Shork na zadatku
Kurt Shork na zadatku
Kurt Schork je rođen u Washingtonu, 24. januara 1947. godine. Diplomirao je Jamestown College 1969. godine, a studirao je i na Oxford univerzitetu, istovremeno kad i tada budući američki predsjednik Bill Clinton.

Tokom svoje novinarske karijere Schork pokrivao veliki broj sukoba i i ratova, uključujući i one koji su se dešavali u Iraku, Čečeniji, Kurdistanu, Šri Lanci, Istočnom Timoru ali i nama najbližem ratu na prostorima bivše Jugoslavije.

Upravo je Kurt Shork čovjek koji je najzaslužniji da priča o Sarajevskim Juliji i Romeu (Admira Ismić i Boško Brkić) nije nestala zajedno sa ovo dvoje mladih ljudi, ubijenih tokom opsade Sarajeva. To je bio razlog zbog čega je ovom prijatelju Sarajeva odata počast i dodijeljena ulica u sarajevskom Aerodromskom naselju.

Kurt Schork je bio američki novinar i ratni izvještač koji je 24. maja 2000. godine, zajedno sa španskim snimateljem Miguel Gil Morenom, ubijen u zasjedi na novinarskom zadatku u Sierra Leoneu.

U spomen na Kurt Shorka je uspostavljena i nagrada “Kurt Schork Memorial Award”, koja je pokrenuta s ciljem nagrađivanja i pomoći slobodnim i lokalnim novinarima koji su dali svoj doprinos međunarodnom razumijevanju, a na čiji se rad često zaboravi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *