Sjećanje: Ljiljana Molnar-Talajić

Ljiljana Molnar-Talajić (1938 - 2007)
Ljiljana Molnar-Talajić (1938 - 2007)
Ljiljana Molnar-Talajić je bila sjajna bosanskohercegovačka operska diva, primadona sa jednim od “najmoćnijih” soprana na svijetu.

Rođena je u Bosanskom Brodu, 30. decembra 1938. godine. Studij solo pjevanja završila je 1961. godine, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Brune Špiler, a 1963. godine i postdiplomski studij na istoj akademiji.

Prvi nastup na operskoj pozornici je imala tokom studija u Sarajevu 1959. godine, kao grofica u Mozartovoj operi “Figarov pir”. U Sarajevskoj operi je pjevala sve do 1975. godine kada postaje prvakinja Zagrebačke opere, sve do 1980. godine.

Za svoju izvedbu “Ćo-ćo San” nagrađena je u Tokiju 1967. godine, a 1969. godine kao “Aida” na firentinskom “Maggiju Musicale”, pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, postaje svjetska primadona. Dobija fantastične kritike: “posljednji veliki verdijanski glas”. Nakon toga slijede najveće svjetske pozornice poput Bečke opera, milanske Scala, londonskog Covent Gardena, newyorškog Metropolitana.

Zaštitni znak Ljiljane Molnar-Talajić bila je “Aida”. Briljirala je u cijelom verdijanskom repertoaru: “Trubadur”, “Don Carlos”, “Krabuljni ples”, “Otello”, “Requiem”. To joj je, između ostalog, donijelo i veliko priznanje iz Maestrove domovine – “Zlatnog Verdija” grada Parme.

U vrijeme njene najveće umjetničke snage kritičari su se nadmetali u traženju komplimenata za njen glas “boje opala”, kako je neko nadahnuto napisao, moćnom u visinama i beskrajno nježnom u pianissimu.

Umrla je nakon kratke bolesti 18. septembra 2007. godine u Zagrebu.

   

   

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *