Sjećanje: Masakr u ulici Bakarevića

Sarajevska ruža
Sarajevska ruža
Masakr djece u ulici Bakarevića na Bistriku se dogodio 26. juna 1993. godine tokom opsade Sarajeva. Tog dana granata ispaljena sa srpskih položaja u okolini Sarajeva je ubila sedmero djece.

Ubijeni su: Nihada Ćatić, Velida Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempašić, Sinanudin Šećerović i Belma Zijadić.

Masakr djece u ulici Bakarevića je bio jedan od mnogobrojnih masakara koje je sprovodila srpska vojska tokom opsade Sarajeva, kao dio kampanje terorisanja građana po naređenju komandanta VRS-a Ratka Mladića i političkog inspiratora opsade Radovana Karadžića, te komandanata Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića.

Tokom opsade posebno su ciljane tržnice, pijace, škole, bolnice, porodilišta, biblioteke, mjesta na kojima su se ljudi okupljali u redovima za hljeb i vodu. Ubijeno je oko 1620 djece. Za kampanju terorisanja civila tokom opsade Sarajeva, pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije pravomoćno je osuđen general Stanislav Galić na doživotnu robiju, a u toku je suđenje Dragomiru Miloševiću koji ga je naslijedio na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a. Ratko Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine i trenutno u Haagu čeka suđenje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *