Sjećanje: Masakr u Tarčinu

Prije 17 godina (17. juli 1993) u Tarčinu kod Sarajeva se desio masakr u kojem je četnička granata ispaljena sa položaja iz rejona Hadžića ubijeno sedam stanara zgrade Žegrapa.

Ifet Aleta kod spomen-obilježja ubijenima u tarčinskom masakru
Ifet Aleta kod spomen-obilježja ubijenima u tarčinskom masakru
Najmađa preminula Sanela Horman imala je 12 godina, a osim nje život su izgubili i 14-godišnji Adnan Aleta i Mustafa Nevesinjac, Adnanova majka Almasa, te njihove komšije Šiniković Tanja, Mujo Svraka i Omer Horman.

Među preživjelima tog dana najveći gubitak je doživio mještanin Tarčina Ifet Aleta. U masakru je izgubio sina Adnana i suprugu Almasu, a sin Adis bio je teško ranjen, dok je sam Ifet ostao bez noge.

“Tog dana bio je najveći napad na Igman. Moji ukućani i komšije nalazili su se u garaži do zgrade gdje su pratili dnevnik. Kada je pala prva granata, pedesetak metara od zgrade, ja sam istrčao da ih pozovem da uđu unutra, ali u tom momentu pala je i druga od koje sam izgubio svijest. Nakon operacije sam saznao šta se desilo. Iako se zna odakle je granata ispaljena još nema pravde za žrtve. Obilježavanje godišnjica masakra i svjedočenja o stradanjima dokumentirana u Uniji civilnih žrtava rata KS, a koja su sastavni dio tužbe protiv Vojske RS, jedine su konkretne aktivnosti koje se poduzimaju.”, ispričao je Ifet Aleta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *