Sjećanje: Mira Jadrić Winterhalter

Mira Jadrić Winterhalter
Mira Jadrić Winterhalter
Prof.dr. Mira Jadrić Winterhalter rođena je 1942. godine u Banja Luci.

Srednju školu i Medicinski fakultet završila je u Sarajevu. Odmah po završetku postidiplomskog studija, 1975. godine doktorirala je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Svoju karijeru naprije kao docent, vanredni, a potom i redovni profesor, nastavlja na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Održavala je predavanja na postdiplomskom studiju iz biohemije, a u periodu 1981-1983. obavljala je funkciju prodekana na Stomatološkom fakultetu, te od 1985–1998. prodekana za nastavu na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

Pod rukovodstvom prof.dr. Mira Jadrić Winterhalter je izrađeno nekoliko doktorskih i magistarskih teza, kao i više studentskih radova.

Od osnivanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, radila je kao gostujući profesor na kome je bila i pročelnik katedre.

Autorica je i ko-autorica nekoliko udžbenika iz oblasti biohemije, za studente i učenike srednjih škola.

Naučni interes Prof. dr. Mire Winterhalter-Jadrić obuhvatao je više područja, a prvenstveno oblasti enzimologije, analize proteina, lipida i uticaja teških metala na enzimsku aktivnost. Njene metode rada koriste se i danas u više laboratorija. Saopćila je i objavila preko 170 radova u zemlji i inozemstvu.

Prof.dr. Mira Jadrić Winterhalter preminula je 29. januara 2011. godine u Sarajevu. Sahranjena je na Gradskom groblju Bare.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *