Sjećanje: Mišo Mrvaljević

Posljednje prebivalište Miše Mrvaljevića
Posljednje prebivalište Miše Mrvaljevića
Mihajlo Mišo Mrvaljević, prvak drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, rođen u Parizu 1928. godine, bio je glumac snažnog temperamenta.

Oko šezdeset godina, koliko je igrao na daskama sarajevskih pozorišnih scena, ostvario je uspješno i nadahnuto bezbroj uloga u domaćem i stranom repertoaru. U prvo vrijeme, tumačio je mlade heroje u dramama i komedijama “Dundo Maroje”, “Kralj Lear”, “Krvava svadba”…

Sazrijevajući kao osoba i glumac vremenom je prelazio na tumačenje dramskih karaktera, kreirajući s mnogo unutrašnje vatre, snažno i upečatljivo cijeli niz značajnih uloga u Ogrizovićevoj “Hasanaginici”, Čehovljevom “Galebu”, ulogu Pjera Bezukova u Tolstojevom “Ratu i miru”….

Bio je jedan od osnivača “Kamernog teatra 55”, na čijoj je sceni dao nekoliko zapaženih kreacija kao što su Sokrat u Platonovoj “Sokratovoj smrti”, uloga Van Dorna u Timijerovoj “Mladosti pred sudom” i mnoge druge.

S uspjehom je nastupao na radiju, televiziji, a ostvario je nekoliko filmskih uloga igrajući u filmovima “Hanka”, “Pod sumnjom”, “Doktor Mladen” i “Valter brani Sarajevo”. Istakao se i kao neumorni organizator i dužnosnik “Udruženja dramskih umjetnika Bosne i Hercegovine”, a dobitnik je i brojnih nagrada i odlikovanja.

Mišo Mrvaljević je umro 12. novembra 2006. godine, u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *