Sjećanje na Admirala Mahića u Zvonu

Admiral Mahić je bio netipičan i značajan pjesnik, čovjek koji je u penziju otišao kao slobodni umjetnik, izabravši skroman život posvećen poeziji.

Admiral Mahić
Admiral Mahić

U četvrtak, 19. januara 2017. godine, u sarajevskoj kafe-galeriji Zvono, trubadurska trupa PLANET POEZIJA će oko 22 sata upriličiti tradicionalno pjesničko druženje uz prigodno obilježavanje početka realizacije svoje četvrte sezone, multimedijalnim programom pod nazivom Admiralska poetska gerila II – Cocktail of imagination.
Na dan kada je rođen veliki pjesnik Admiral Mahić umjetnici će se u Sarajevu prisjetiti njegove pjesničke genijalnosti evociranjem vlastitih uspomena ali i izabranim Admiralovim pjesmama koje će govoriti poetski gosti iz Hrvatske Fikret Cacan, rođenjem Zeničanin, Zdravko Odorčić, rođenjem Osječanin, te članovi Dramske grupe Krik iz Sarajeva. U muzičkom dijelu programa nastupaju Rubina Ramović, flauta i Enes Ibričević, gitara.
Admiral Mahić je rođen 1948. godine u Banjoj Luci. Ime Admiral (zapovjednik mora) dobio je greškom nane iz komšiluka koja ga je umjesto majke prijavila u knjigu rođenih. Njegova živopisna biografija, osim poezijom, ispunjena je iskustvima ribarenja na Islandu, gdje je dva mjeseca, u sezoni bakalara, solio bakalar u fabrici. U Finskoj je slagao cjepanice nakon sječe stabala. U Švajcarskoj je pomagao osobama treće dobi, prao suđe i ljubio se na grobu Jamesa Joycea. Prije nego što je izabrao boemski život, aktivno se bavio atletikom kao bacač kladiva. Cijeli jedan dan u Sarajevu je radio kao poštar. Prostor slobode je osvajao u okruženju alternativne umjetnosti i umjetnika. Znao je reći kako je naivnost izabrao, kao i vječnu potragu za čistotom i ljubavi koja je nezaustavljiva. Želja mu je bila pronaći prvu ljubav i pokloniti joj knjigu, odužiti se Barbari za sve plemenitosti i nastaviti se poezijom boriti protiv depresije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *