Sjećanje: Nasiha Kapidžić-Hadžić

Nasiha Kapidžić-Hadžić (1932-1995)
Nasiha Kapidžić-Hadžić (1932-1995)

Nasiha Kapidžić-Hadžić je rođena 6. novembra 1931. godine u Banja Luci gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Studij književnosti završava je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Radila je kao profesorica u Banjalučkoj gimnaziji, a bila je urednik u Obrazovnom i Dječijem programu Radio Sarajeva. Urednica je legendarne biblioteke ‘Lastavica’ zahvaljujući kojoj su mnoge generacije, u vremenu kad internet nije ni postojao, prvi put susretale i upoznavale ‘vanjski’ svijet. Bila je urednica i drugih edicija za djecu i omladinu u sarajevskoj izdavačkoj kući ‘Veselin Masleša’.
Kao sjajna pjesnikinja, prozaistkinja i dramska spisateljica Nasiha Kapidžić-Hadžić je objavila knjige za djecu ‘Maskembal u šumi’, ‘Vezeni most’, ‘Skrivena priča’, ‘Kad si bila mala’, ‘Od tvog grada do mog grada’, ‘Glas djetinjstva’, ‘Liliput’ i druge.

Pjesnikinja koja je u svojim pjesmama sačuvala vječne zvijezde djetinjstva, onu uvijek živu začuđenost dječijeg pogleda koji sve što dodirne obasja nježnošću i dobrotom.

Pjesme i priče Nasihe Kapidžić-Hadžić su objavljene u mnogim literarnim izborima, stranim antologijama, zastupljene su u čitankama, školskoj lektiri i prevođene na druge jezike. Njene dramske igre za djecu su izvođene na radiju i u pozorištu.

Osnovna škola Nasiha Kapidžić Hadžić na Ilidži
Osnovna škola Nasiha Kapidžić Hadžić na Ilidži

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima su: ‘27-julska nagrada’, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, nagrada ‘Veselin Masleša’ grada Banjaluke, te dvije godišnje nagrade sarajevske izdavačke kuće ‘Svjetlost’.

Bila je već u penziji i narušenog zdravlja kada je počela Sarajevo palo pod četničku opsadu. Ratne nedaće je dijelila sa svojim sugrađanima. Umrla je 22. septembra 1995. godine.
Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Sjećanje: Nasiha Kapidžić-Hadžić”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *