Kategorije
Izdvojeno Sarajevski epitaf

Sjećanje: Nasiha Kapidžić-Hadžić

Nasiha Kapidžić-Hadžić (1932-1995)
Nasiha Kapidžić-Hadžić (1932-1995)

Nasiha Kapidžić-Hadžić je rođena 6. novembra 1931. godine u Banja Luci gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Studij književnosti završava je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Radila je kao profesorica u Banjalučkoj gimnaziji, a bila je urednik u Obrazovnom i Dječijem programu Radio Sarajeva. Urednica je legendarne biblioteke ‘Lastavica’ zahvaljujući kojoj su mnoge generacije, u vremenu kad internet nije ni postojao, prvi put susretale i upoznavale ‘vanjski’ svijet. Bila je urednica i drugih edicija za djecu i omladinu u sarajevskoj izdavačkoj kući ‘Veselin Masleša’.
Kao sjajna pjesnikinja, prozaistkinja i dramska spisateljica Nasiha Kapidžić-Hadžić je objavila knjige za djecu ‘Maskembal u šumi’, ‘Vezeni most’, ‘Skrivena priča’, ‘Kad si bila mala’, ‘Od tvog grada do mog grada’, ‘Glas djetinjstva’, ‘Liliput’ i druge.

Pjesnikinja koja je u svojim pjesmama sačuvala vječne zvijezde djetinjstva, onu uvijek živu začuđenost dječijeg pogleda koji sve što dodirne obasja nježnošću i dobrotom.

Pjesme i priče Nasihe Kapidžić-Hadžić su objavljene u mnogim literarnim izborima, stranim antologijama, zastupljene su u čitankama, školskoj lektiri i prevođene na druge jezike. Njene dramske igre za djecu su izvođene na radiju i u pozorištu.

Osnovna škola Nasiha Kapidžić Hadžić na Ilidži
Osnovna škola Nasiha Kapidžić Hadžić na Ilidži

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima su: ‘27-julska nagrada’, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, nagrada ‘Veselin Masleša’ grada Banjaluke, te dvije godišnje nagrade sarajevske izdavačke kuće ‘Svjetlost’.

Bila je već u penziji i narušenog zdravlja kada je počela Sarajevo palo pod četničku opsadu. Ratne nedaće je dijelila sa svojim sugrađanima. Umrla je 22. septembra 1995. godine.
Jedan komentar na “Sjećanje: Nasiha Kapidžić-Hadžić”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *