Sjećanje: Nikola Tesla

Nikola Tesla je jedan od najpoznatijih svjetskih naučnika, inovator, te jedan je od najznačajnijih ljudi aktuelne civilizacije.

Nikola Tesla (1856 - 1943)
Nikola Tesla (1856 - 1943)
Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, za to vrijeme izumivši okretno magnetsko polje i višefazni sistem naizmjeničnih struja.

Tesla se rodio u mjestu Smiljan kod Gospića koje se tada nalazilo u Austro-Ugarskoj. Nikola je pohađao gimnaziju u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Radeći četiri godine kao inženjer u Budimpešti i Parizu izumio je okretno magnetsko polje i napravio prvi praktični motor za izmjeničnu struju. Godine 1884. odlazi u SAD i tri godine kasnije osniva vlastiti laboratorij, u kojem dolazi do svojih najvažnijih izuma – višefazni sustav izmjeničnih struja, koji je ubrzo izazvao velike izmjene u elektroindustriji. Godine 1887. i 1888. zaštićuje patentom jednofazni i višefazni elektromotor, sustav razvođenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih.

U 1889. godini ostvaruje okretna dinama i transformatore izmjenične struje visokih frekvencija. Iste godine objavljuje i rezultate proučavanja fiziološkog djelovanja struja na čovjekovo tijelo i predlaže njihovu primjenu u liječenju. Od 1891. godine radi na ostvarenju bežičnog prijenosa poruka (radiovalovima) i razvođenju energije bežičnim metodama. U razdoblju od 1896 do 1914. godine, Tesla patentira seriju izuma koji čine osnovu suvremene radiotehnike. Od njegovih 700 izuma nekoliko desetaka je našlo praktičnu upotrebu. U proljeće 1898. godine, na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazuje mogućnost daljinskog upravljanja brodom elektromagnetskim valovima. U 1934. proučava mogućnost razbijanja atomske jezgre pomoću elektrostatskih generatora visokog napona.

Nikola Tesla je bio nominiran za Nobelovu nagradu, koju nikad nije dobio.

Povodom obljetnice stogodišnjice Teslina rođenja 1956. godine, jedinica za magnetsko polje (fizikalnu veličinu koja se u elektroinženjerskim krugovima naziva gustoća magnetskog toka) nazvana je tesla (T).

Dosta informacija o životu i djelu ovoga velikog uma mogu se naći u muzeju Nikola Tesla u Beogradu.

Nikola Tesla je umro 7. januara 1943. godine, u New Yorku (SAD).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

2 Odgovori na “Sjećanje: Nikola Tesla”

 1. U istrazivanj na temu KO SU HRVATSKI VELIKANI- istrazivac prof. BOZO SKOKO
  dosao je do vrlo interesantnih podataka .

  PRVO MJETO / Nikola TESLA , za koga je glasalo 87 posto ispianika .

  DRUGO MJESTO Rudjer BOSKOVIC – 63 posto ,

  TRECE – MIROSLAV KRLEZA 48 posto i

  CETVRO – JOSIP BROZ TITO – 40 posto .

  Zakljucak : HRVATI SE OPAMECUJU !…
  Znanost , a onda politika …!

  I jos nesto:politika ZNA SE , nije uspjela
  da odbije TITU – ni pera !

  Izvor : jutarnji list 31. prosinca 2.011.

 2. Nikola Tesla je sve i sva i sin pravoslavnog popa i rodjen u Austrougarskoj i naobrazbu sticao u Pesti, Becu, Pragu. Izumi mu zlata vrijede. Dakle sve i sva ali najteze priznati da je to covjek koji je i u svojim memoarima ispisao na dosta stranica isticuci svoje hrvatskopodrijetlo i da je rodjen u Hrvatskoj. Zasto to obilaziti. ? Nikola Tesla je hrvatski pronalazac i pripada mu sve casti da ga se tako i predstavlja. Zar ne?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *