Sjećanje: Nisvet Džanko

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, danas je, nešto prije 15 sati, preminuo poznati novinar i urednik serijala “Pozitivna geografija”.

Nisvet Džanko (1963 - 2012)
Nisvet Džanko (1963 - 2012)
Tuzlanski ljekari su prije desetak dana transplantirali jetru. Sve je bilo u redu do prije nekoliko dana kada se zdravstveno stanje zakomplikovalo.

Nisvetu Džanki je prije nekoliko mjeseci konstatovana ciroza jetre. Trebao je obaviti transplantaciju u Italiji, da bi, zahvaljujući donoru iz Živinica iznenada dobio jetru. Međutim, njegov organizam nije izdržao.

Nisvet Džanko je rođen 1963. godine u Foči. Objavljivao sjajne kolumne i reportaže, a svoju prepoznatljivost je stekao čuvenom kariranom košuljom, s kojom je uzduž i poprijeko obišao Bosnu i Hercegovinu i na svoj poseban način nas upoznao s ljudima za koje možda nikad ne bismo znali.

Nisvet Džanko: “Svi oni koji su pokušali, znaju da je malo jedan život da se zaviri u svaki kutak Bosne i Hercegovine, da se temeljito obrade i rasvjetle svi njeni fenomeni i ispričaju najzanimljivije priče. To, jednostavno, živ čovjek stići ne može. Ova zemlja krije toliko tajni da čak ni deset epizoda iz svakog pojedinog kraja nije dovoljan zahvat da predoči ni frtalj svog bogatstva života. To, opet, ne znači da treba odustati. Naprotiv. Pozitivna geogradija ima zadatak da vam predstavi makar mali dio onoga što za nas čini Bosnu i Hercegovinu. Pa, ako je to deset deka, dobro je.”

Pogledajte jednu od čuvenih epizoda “Pozitivne geografije” Nisveta Džanke » Kalesija

Pozitivna geografija Nisveta Džanke: Kalesija

» Pročitajte tekst Nisveta Džanke o Alipašinom polju

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *