Sjećanje: Slavica Krneta

Pravni fakultet, Sarajevo, BiH
Pravni fakultet, Sarajevo, BiH
Akademik Slavica Krneta preminula je danas u Sarajevu, u 83. godini.

Slavica Krneta je rođena 10. novembra 1927. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1953. godine. Do kraja 1955. godine radi kao sutkinja Sreskog suda u Sarajevu, a godinu kasnije na Pravnom fakultetu u Sarajevu, gdje je bila redovna profesorica za predmete “Građansko pravo” i “Autorsko pravo s pravom industrijskog vlasništva”.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Slavica Krneta je 1963. godine odbranila doktorsku disertaciju pod nazivom “Uloga i značaj posjeda u našem pravu”, a 24. decembra 1963. godine je promovisana u doktora pravnih nauka.

Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu radila je kao gostujući profesor od januara 1993. do augusta 1996. godine, na Max-Planck Institut fur geistiges Eigentum u Minhenu. Aktivno je sarađivala sa ovim institutom kao inostrani korespodent za intelektualno vlasništvo u BiH.

Za dopisnog člana ANU BiH je izabrana 2002., a redovni član akademije je postala 2005. godine.

Prof. dr. Slavica Krneta je bila član Odbora za pravne nauke ANU BiH, član njemačkog Udruženja za autorsko pravo i industrijsko vlasništvo, kao i Međunarodnog udruženja nastavnika i istraživača na području intelektualnog vlasništva.

Odlukom Rektora Univerziteta u Sarajevu 2005. godine joj je dodijeljeno počasno zvanje profesor emeritus.

Prof. dr. Slavica Krneta je bila mentor ili član komisije za veliki broj magistarskih i doktorskih radova koji su rađeni i branjeni na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Zajedničku komemorativnu sjednicu Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu održaće 1. novembra 2010. godine u 12 sati, u amfiteatru ANU BiH.

Sahrana prof. dr. Slavice Krnete će biti obavljena 2. novembra 2010. godine u 13 sati sati ispred katoličke kapele na sarajevskom gradskom groblju Bare.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *