Sjećanje: Sonja Savić

Sonja SavićSonja Savić, rođena u Čačku, 15. septembra 1961. godine, jedna je od najupamćenijih glumica sa naših prostora.

Uvijek prepoznatljiva po ekscentričnosti i sjajnom talentu i naravno ulogama koje je ostvarila u filmovima snimljenim na prostoru bivše zajedničke države tokom osamdestih godina prošlog vijeka.

Sonja se počela baviti glumom još kao tinejdžerka u amaterskim pozorišnim trupama, a na filmu je debitovala 1977. godine, u ostvarenju “Leptirov oblak”.

Diplomu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti je pokupila 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, a s njom u generaciji su bili i Svetislav Goncić, Branimir Brstin, Žark Laušević, Zoran Cvijanović…

Filmskim ulogama osamdesetih godina 20. vijeka je stekla veliku popularnost i bila jedna od istinskih filmskih zvijezda na našim prostorima. Igrala je u filmovima “Živeti kao sav normalan svet”, “Una”, “Šećerna vodica”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkanski špijun”, “Čavka”.

1984. godine jem osvojila “Zlatnu arenu” na pulskom festivalu, za glavnu ulogu u filmu “Šećerna vodica”, a već naredne (1985) za ulogu u filmu “Život je lep” je nagrađena na festivalu u Veneciji.

Tokom devedesetih godina 20. vijeka snima jednu od svojih najpopularnijih uloga u kultnom “Mi nismo anđeli”. Snima još nekoliko filmova, a posljednje filmsko ostvarenje joj je u filmu “Šarlo te gleda”, dok je posljednju ulogu ostvarila u popularnoj televizijskoj seriji “Vratiće se rode”.

Sonja SavićCijeli život je bila buntovnik, posvetila se snimanju avangardnih filmova i promovisala nove načine stvaralaštva filmskom kamerom.

Pojavljuje se i u dokumentu o rock grupi Ekatarini Velikoj “Kao da je bilo nekad”, gdje kao jedna od ključnih ličnosti i direktni učesnik jednog bajkovitog vremena sasvim otvoreno priča ko je i kako ubio cijelu jednu generaciju sjajnih i supertalentovanih mladih ljudi iz vremena novog talasa.

Sonja Savić je zauvijek otišla 23. septembra 2008. godine.

Pogledajte “Kao da je bilo nekadâ”, dokument o Ekatarini velikoj

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *