Sjećanje: Srđan Aleksić

Srđan Aleksić (1966-1993)
Srđan Aleksić (1966-1993)

Srđan Aleksić rođen je 9. maja 1966. godine u Trebinju. Otac Rade bio je košarkaški trener. Majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem, iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja. Srđan se amaterski bavio glumom za što je dobio i više nagrada. Nastavio je glumiti i tokom rata, u predstavi “San ratne noći”. Srđo je bio pionirska plivačka nada bivše Jugoslavije.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Srđan Aleksić je bio pripadnik Vojske Republike Srpske, kada je grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović (bitno je ovom prilikom istaći da je bio Bošnjak) pripadnici Vojske RS su ga počeli maltretirati i tuči.

Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađanin Alenu, a četvorica vojnika su se okanili Glavovića i kundacima pušaka isprebijali Srđana. Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine. Srđanov otac je u čitulji napisao: UMRO JE VRŠEĆI SVOJU LJUDSKU DUŽNOST.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora. Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana ULICA SRĐANA ALEKSIĆA. U obrazloženju je navedeno: BEZ LJUDI KAO ŠTO JE SRĐAN ALEKSIĆ I NJIHOVIH HEROJSKIH DJELA ČOVJEK BI IZGUBIO NADU U LJDUSKOST, A BEZ NJE NAŠ ŽIVOT NE BI IMAO SMISLA.

Prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu u Srbiji, nazvan je po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča, kao i u Pančevu, dok je u Neofrmalna grupa građana u Tuzli podnijela inicijativu za imenovanje jedne od tuzlanskih ulica po Srđanu Aleksiću. Radio televizija Srbije 2007. godine snima i emituje dokumentarni film SRĐO o Srđanu Aleksiću.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Sjećanje: Srđan Aleksić”

  1. Ne znam da li uopste treba na ovo da se komentarise.? Toliko je tuzno i lijepo da samo suze u ocima i osjecaj u dusi je dovoljan komentar za mene. Ovaj hrabri “COVJEK”, Srdjan Aleksic trebao bi da bude primjer svima nama!!! Neka mu je vjecita slava i pokoj dusi, njegova dusa je visoko u nebu sa Andjelima!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *