Sjećanje: Tony Curtis

Tony Curtis & Janet Leigh
Tony Curtis & Janet Leigh
Još jedna legenda je podvukla crtu životu na ovom svijetu. Legendarni američki filmski glumac Tony Curtis je odšetao u zalazak sunca 29. septembra 2010. godine.

Tony Curtris je rođen u siromašnoj obitelji, 1925. godine u Bronxu. Nakon službe u američkoj mornarici tokom Drugog svjetskog rata, odlazi na studij glume u “The New School u New Yorku”, gdje se uči zanatu zajedno s Elaine Stritch, Walterom Matthauom i Rodom Steigerom.

Na filmu debituje 1949. godine, u manjoj ulozi u noiru “Criss Cross”. Tokom pedesetih godina 20. vijeka pokazuje svoju glumačku svestranost redajući uloge u avanturističkim filmovima – The Prince Who Was a Thief, 1951; Son of Ali Baba, 1952. Igra u dramama Flesh and Fury, 1952; Trapeze, 1956; Sweet Smell of Success, 1957; The Defiant Ones, 1958. Zajedno s Cary Grantom se predstavlja kao sjajan komičar u filmu Operation Petticoat, 1959, a status zvijezde potvrđuje u čuvenom Neki to vole vruće, 1959, reditelja Billyja Wildera, gdje igra trostruku ulogu saksofonste, naftnog magnata i “Josephine”. Trebali napomenuti da je u jednom od najzapamćenijih filmova na svijetu Tony Curtis glumio zajedno sa Jackom Lemmonom i megazvijezdom Marilyn Monroe.

U istorijskom spektaklu Stanleya Kubricka – Spartak, 1960, Curtis glumi zajedno s Kirkom Douglasom. Tokom šezdesetih najznačajnija Curtisova uloga je bila u The Boston Strangler, 1968, gdje igra šizofrenog serijskog ubicu.

Osim velike filmske karijere, značajna su i njegova televizijska ostvarenja, pa se pamti njegova uloga u avanturističkoj seriji The Persuaders! (1971-1972), gdje utjelovljuje bogatog američkog plejboja Dannyja Wildea, nasuprot elegantnom i profinjenom engleskom lordu Brettu Sinclairu kojeg glumi Roger Moore. Od ostalih značajnih uloga ističu se one u filmovima Posljednji tajkun (1976) Elie Kazana, te Insignificance (1985) Nicolasa Roega.

Bio je i jedan od “velikih zavodnika” Holivuda i skoro kao po ulogama pamtićemo ga i po njegovom burnom ljubavnom životu. Iza sebe je, osim svojih umjetničkih uradaka ostavio i kćerke sjajnu Jamie Lee Curtis i Kelly Curtis koje su krenule njegovim stopama i postale glumice.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *