Sjećanje: Vanja Drach

Vanja Drach
Vanja Drach
Danas se navršava godinu dana otkad je “na bolje mjesto” otišao jedan od legendarnih glumaca na našim prostorima – Vanja Drach.

Vanja Drach je rođen u Bošnjacima kod Vinkovaca. Slijedeći porodičnu tradiciju Drach odlazi na studij medicine u Zagreb koji, nakon godinu dana, napušta i upisuje “Kazališnu Akademiju” kod prof. Gavelle. Nakon završenog studija glumi dvije godine u Dramskom Kazalištu “Gavella” (tada Dramsko kazalište), te po nagovoru Bojana Stupice prelazi u “Hrvatsko narodno kazalište”.

Sljedeće odredište je “Teatar u gostima” kod Relje Bašića gdje od 1975. godine pa u narednih pet godina gostuje na prostorima cijele Jugoslavije, kao i van granica, gdje je zapažen i nagrađivan. Nakon toga se vraća u HNK iako i dalje nastupa u gotovo svim zagrebačkim pozorištima.

Ostaće zapamćen njegov ogroman doprinos razvoju dramskog programa na Radio Zagrebu (danas Hrvatski radio), gdje desetljećima sarađuje i u programima proze i poezije: “Dnevnici i pisma”, “Poezija naglas”.

Daleko poznatiji kao pozorišni glumac, gdje sa velikim uspjehom igra značajan broj sjajnih uloga u antičkim dramama, djelima ruskih klasika te modernom repertoaru, Vanja Drach je odigrao i dosta zapaženih, značajnih, karakternih, uloga u filmovima različitih žanrova. Njegov talenat i poseban glumački stil na filmu nikad ustvari nisu u dovoljnoj mjeri bili iskorišteni. Uspješno nastupa i u kratkim igranim filmovima te TV dramama i serijama.

Novija publika ga pamti kao doktora čiđimilovića, u tv-seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Umro je 6. septembra 2010. godine u Zagrebu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *