Sjećanje: Vaso Radić

Nekadašnji gradonačelnik Sarajeva, dokazani antifašista, partizanski oficir, veliki Sarajlija, drug i prijatelj, Vaso Radić je bio čovjek vedrog duha, uvijek otvoren i komunikativan.

Vaso Radić (1923 – 2011)

Rođen je 1923. godine u Brezi. U Sarajevu je pohađao gimnaziju, a školovanje mu prekida nacistička okupacija. Završio je Političke nauke u Beogradu, a bavio se i publicistikom.

Vaso Radić je bio aktivni učesnik Narodnooslobodilačke borbe od 1941. godine. Ranjen je tokom bitke na Sutjesci. Nakon oslobođenja Sarajeva obavlja niz odgovornih političkih i drugih dužnosti. Za potpredsjednika Narodnog odbora sreza Sarajevo Vaso Radić je izabran 1956. godine, a od 1963. do 1965. godine je bio gradonačelnik Sarajeva.

Radić je bio i ministar u vladi Socijalističke republike Bosne i Hercegovine, te jugoslavenski generalni konzul u Njemačkoj. Autor je knjige ‘Ljudi smo’, po kojoj je snimljen i film. Tokom opsade Sarajeva je bio zajedno sa svojim sugrađanima.

Vaso Radić je preminuo 19. januara 2011. godine u Sarajevu. Sahranjen je 21. decembra 2011. godine, na Gradskom groblju Bare, koje je upravo u njegovom mandatu postalo centralno sarajevsko groblje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *