Sjećanje: Vinko Šamarlić

Vinko je poginuo 9. juna 1992. godine u odbrani Sarajeva. Iako je poginuo u prvim danima opsade Sarajeva sjećanje na Vinka Šamarlića i danas je živo.

Vinko Šamarlić (1964 - 1992)

Vinko Šamarlić (1964 – 1992)

Vinko Šamarlić je rođen 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. Osnovnu školu je završio u Zavidovićima, nakon čega dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu. Po završetku škole zapošljava se kao policajac, a 1985. godine dolazi u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Paralelno sa ovim aktivnostima Vinko je istaknuti džudista sarajevskog džudo kluba Željezničar s kojim osvaja brojne medalje te postaje reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Osim kao vrhunskog sportistu i neustrašivog borca, Vinka Šamarlića pamtimo i kao izuzetnog čovjeka o čemu najbolje svjedoči slijedeća priča. Kao istaknuti član sarajevskog džudo kluba Željezničar Vinko Šamarlić početkom opsade Sarajeva već ima osvojenu olimpijsku normu što je značilo da ispunjava osnovne predispozicije za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Imao je i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama odbrane Sarajeva može posvetiti pripremama za olimpijske igre. Unatoč tome, Vinko se odlučio ostati sa saborcima iz Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Odred Bosna. Borili su se na najkritičnijim mjestima, a s razlogom su još od prvih dana osvojili simpatije građana Sarajeva ulijevajući im sigurnost i nadu u pobjedu. U jednoj od bitaka, upravo dan prije odlaska bosanskohercegovačke reprezentacije na Olimpijske igre u Barcelonu, Vinko Šamarlić je poginuo.

Vinko Šamarlić (treći slijeva)

Vinko Šamarlić (treći slijeva)

Vinko je bio drugi specijalac, koji je nakon pogibije Ozrenka Mandića – Buce položio život u odbrani Sarajeva. Za Šamarlića njegovi prijateli kažu da je ‘duhom i tijelom, sposobnošću i hrabrošću, dobrotom i odanošću bio primjer bosanskog specijalca’. Posthumno je odlikovan i ‘Zlatnom policijskom zvijezdom’, ‘Medaljom za hrabrost’ i ‘Ordenom zlatnog grba sa mačevima’. Građani opsjednutog Sarajeva duguju mu sjećanje… U znak sjećanja na herojstvo Vinka Šamarlića jedna od sarajevskih ulica nosi njegovo ime, a pokrenut je i memorijalni džudo turnir koji tradicionalno organizuje JK Željezničar.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.