Sjećanje: Vladimir Prelog

‘Uživajte u simetriji gdje god je nađete.’

Vladimir Prelog (1906 - 1998)
Vladimir Prelog (1906 - 1998)
Vladimir Prelog je bio bosanskohercegovački naučnik, hemičar koji je djelovao i u Hrvatskoj i Švajcarskoj.

Rođen je 23. jula 1906. godine u Sarajevu. Porodica seli u Zagreb 1915. godine, gdje Prelog završava gimnaziju. Hemiju studira hemiju u Pragu gdje po završetku studija postaje voditelj Laboratorijske firme “G.J. Driza”.

Vladimir Prelog je bio direktor Zavoda za organsku hemiju Tehničkog fakulteta u Zagrebu, a od 1942. godine na saveznoj Tehničkoj visokoj školi u Cirihu.

Područje njegovih istraživanja su uglavnom heterociklički spojevi, alkaloidi i antibiotici. Glavno zanimanje bila mu je stereohemija molekula, zaokuplja ga problem prostorne građe molekula. Uvodi naziv “hemijska topologija” za područje stereohemije koja se bavi geometrijskim svojstvima molekula.

Doprinio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve. Zahvaljujući Prelogovim radovima prirode enzimskih reakcija su nam danas razumljivije.

Za svoje radove iz oblasti stereoisomerije organskih molekula, zajedno sa John W. Cornforthom je 1975. godine dobio Nobelovu nagradu iz hemije.

Vladimir Prelog je umro 7. januara 1998. godine u Cirihu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *