Sjećanje: Vojislav Milašević

U utorak, 5. juna 2012. godine, u 80. godini je u Sarajevu preminuo režiser i jedan od pionira televizijskog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini Vojislav Mili Milašević.

Vojislav Milašević
Vojislav Milašević

Vojislav Milašević je rođen 17. septembra 1932. godine u Cetinju. U Sarajevo je došao na studij filozofije. Profesionalnu karijeru započeo je kao pomoćni režiser u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a u Bosna-filmu je radio kao tonski montažer. Na Televiziji Sarajevo kao režiser debitovao je 1963. emisijom ‘Dođite na razgovor u Lenjinovu 10’.

Priče iz fabrike – Osam stotina žena

U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri Vojislav Mili Milašević režirao je mnogobrojne pozorišne predstave, festivale, TV emisije, kao i TV drame ‘Pijesak’, ‘Odluka’, ‘Stare granice očeva imanja’, ‘Ženska priča’, te ‘Grozdanin kikot’.

Meliha Fakić, Vojislav Milašević, Jasna Diklić na snimanju Vize za budućnost
Meliha Fakić, Vojislav Milašević, Jasna Diklić na snimanju Vize za budućnost

Ljubitelji malih ekrana će ga pamtiti po nezaboravnom dječijem serijalu ‘Djetinstvo mladosti’ (1979), seriji ‘Priče iz fabrike – Osam stotina žena’ (1985), te humorističkom serijalu ‘Viza za budućnost’ (2003-2004).
Na prvom festivalu JRT-a na Bledu dobio je prvu nagradu za emisiju ‘Don Kihot’, a za televizijsku dramu ‘Krivda’ osvojio je prvu nagradu na posljednjem festivalu JRT-a 1989. godine.

Nadrealisti (ratno izdanje): Sarajevska pepeljuga

Iako u penziji, Vojislav Mili Milašević se vratio na RTVBiH tokom rata u Bosni i Hrecegovini i režirao ratne ‘Nadrealiste’.

‘Bosna i Hercegovina je postala moja domovina i moj lični moral mi nije dozvolio da u ime neke svoje nacionalnosti izdam sve vrijednosti, pravila i principe po kojima sam živio. Zlo koje je naneseno narodima Bosne i Hercegovine niti ima niti će ikada imati bilo kakvo opravdanje. Ne znam kako će završiti ovaj rat, ne znam da li ću ostati živ, ali znam da se u sudnji čas neću stidjeti sebe. A to je za jedan ljudski život sasvim dovoljno.’ (Mili Milašević, intervju iz 1995.)

Po ličnoj želji, Vojislav Mili Milašević je sahranjen u krugu porodice u petak, 8. juna 2012. godine, na gradskom groblju Vlakovo kod Sarajeva.
Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *