Sjećanje: Zlata Petković

Jedna od najpopularnijih jugoslovenskih glumica Zlata Petković preminula je danas u Beogradu, sedam dana nakon što je doživjela moždani udar zbog kojeg je i operisana.

Zlata Petković (1954 - 2012)
Zlata Petković (1954 – 2012)

Zlata je rođena u Svrljigu, 11. februara 1954. godine i svojevremeno je nosila titulu Miss Jugoslavije. Osnovnu školu završila je u Smederevu a gimnaziju u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najljepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, gdje je izabrana za prvu pratilju Aniti Buturini, budućoj supruzi Miše Kovača. To joj je omogućilo da ode na svjetski izbor najljepše tinejdžerke u Tokiju, dje je ponijela priznanje Miss fotogeničnosti. Zahvaljujući laskavoj tituli, dobila je i prvu filmsku ulogu u filmu ‘Bubašinter’ u režiji Milana Jelića. Godinu dana kasnije, učestvovala je na izboru za Miss Jugoslavije.

Akademiju je upisala po završetku srednje škole a u klasi je bila sa Bogdanom Diklićem, Ljiljanom Stjepanović, Snežanom Savić, Ivicom Klemecom, Radošem Bajičem i Lazarom Ristovskim. Odmah po diplomiranju reditelj Aca Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji ‘Povratak otpisanih’, koja ju je proslavila. Uslijedile su zapažene uloge u, i danas rado gledanim serijama ‘Grlom u jagode’ i ‘Partizanske eskadrile’.

Bila je udata za za muzičara Sanju Ilića, s kojim je imala sina Andreja.

Partizanska eskadrila

protest.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *