Sjećanje: Zoran Glasović

Kad bi nasmijavao, a i kad bi se smijao, prozori bi se tresli.

Zoran Glasović Ždero (foto Noka Bilić)
Zoran Glasović Ždero (foto Noka Bilić)
Zoran Glasović Ždero bio je raja iz FIS-a. Imao je prirodan dar za sport. U svakom sportu koji bi počeo bio je dobar.

Igrao je rukomet u RK ‘Mlada Bosna’, jedno vrijeme je bio i fudbaler ‘FK Sarajevo’, odličan smučar, plivač, gimnastičar u DTV ‘Partizan’.

Završio je DIF i bio profesor fizičkog vaspitanja.

Svoju bogatu sportsku karijeru nastavio i u egzilu, gdje je trenirao nižerazredni švedski klub ‘RK Tensta’.

Zoranov otac, Milan Glasović, bio je predratni sokolar, a poslije Drugog svjetskog rata zajedno sa Pavom Jozancem, Rudi Azmanom i Salemom Jajatovićem osnovao je Sportsko društvo ‘Partizan’ u Sarajevu.

Ždero je bio živa enciklopedija sporta i sportskih događaja u Sarajevu. Znao je naizust sva takmičenja i sportiste koji su proslavili Sarajevo u raznim sportskim disciplinama.

Nikad nije pio, pušio. Prijatno ga je bilo slušati dok priča. Kad bi nasmijavao, a i kad bi se smijao, prozori bi se tresli.

‘Ždero je stvarno legenda sarajevske raje iz Fis-a. Jedan sitan dogadjaj sa ‘putovanja’ na motorima u pravcu Zaostroga davnih 1970-tih. Ždero, Neno, Kroka i ja stali smo u Jablanici da nešto prezalogajimo. Pošto nije bilo dovoljno klope za sviju, Ždero je pričao kratke viceve na koje smo se mi raspadali od smijeha. Štos je bio u tome da je Ždero koristio priliku da klopa dok smo se mi valjali od smijeha, sve dok klope nije nestalo. Nije nam bilo žao, uživali smo u Žderinim vicevima.’ (Žara)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *