Sjećaš li se Sarajeva, integralno

Današnji program petnaestog jubilarnog MESS-ovog projekta Modul Memorije 2011 će posjetiteljima u galeriji B. Smoje ponuditi izložbu plakata “Modul Memorije od 1996. do 2011.”, kao i integralnu verziju poznatog dokumentarnog filma Sjećaš li se Sarajeva“, Nihada i Seada Kreševljakovića i Nedima Alikadića.

“Plakati Modula Memorije uvijek sadrže umjetnički naboj i zadovoljstvo nam je predstaviti ih sve na jednom mjestu, od prvog kojeg je kreirala Ognjenka Finci, pa do ovog aktuelnog na kojem se nalazi fotografija Andy Spyre, a predstavit ćemo plakate na kojima su fotografije poznatih fotografa Zijaha Gafića, Adnana Šahbaza, Rikarda Larme, Sandre Vitaljić, Frank Quinna….”, najavio je Nihad Kreševljaković, koordinator programa Modul Memorije svih proteklih petnaest godina.

Najavljujući prvu, integralnu verziju filma “Sjećaš li se Sarajeva?”, čiji je i koautor, Kreševljaković je podsjetio da je film 2002. godine prikazan širom svijeta, a govori o ratnom periodu Sarajeva, periodu kada je i sam život bio dovoljan izazov. Sastavljen od amaterskih video-radova i prožet koktelom emocija film je surova slika opkoljenog grada. Prirodu i važnost ovog filma reflektira i izjava internacionalnog eksperta dokumentarnog filma, Tue Steen Muller koji ističe: „Ovaj film je jedan od najvažnijih historijskih dokumenata prošlog stoljeća“.

Nihad i Sead Kreševljaković su braća blizanci rođeni 24. februara 1973. godine u Sarajevu. Zajedno su osnovali Udruženje građana Video arhiv koji se bavi promoviranjem kulture, umjetnosti i komunikacije. Njihov najpoznatiji film „Sjećaš li se Sarajeva“ prikazan je 2002. godine širom svijeta. Nihad radi kao producent Međunarodnog teatarskog festivala MESS Sarajevo, a kao autor, koautor i scenarist radio je na mnogim filmovima među kojima su „Greta“(MESS, SAINT), „Sarajevo“(SAGA), „Drugi maj“(FTV), „U potrazi za zemljom slobode“(Videoarhiv).

Nedim Alikadić rođen je 9. aprila 1975. godine također u Sarajevu. Radio je na mnogim reklamnim, filmskim i muzičkim projektima u BiH i inostranstvu kao što su: „Faktor rizika“ (Spasite Amazon), „Parallel lives“(MTV Network Europe), „Inhuman“(MTV Network Europe) itd.

Program za srijedu, 13. april 2011

20:00 Izložba plakata: „Modul Memorije“ 1996-2011

20:30 Dokumentarni film: „Sjećaš li se Sarajeva“
Režija:Nihad Kreševljaković, Sead Kreševljaković i Nedim Alikadić
Videoarhiv/2003/80’
Integralna verzija

Vrijeme: 13. april 2011
Mjesto: Galerija B. Smoje
Ulaz: besplatno

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *