Skakaonice na Igmanu

Skakaonice na Igmanu (1984)Austrijski arhitekt Gernot Ritter, stručnjak za skakaonice, protekle sedmice je održao u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu prezentaciju vezanu za ponovnu izgradnju skakaonica na Igmanu, u okviru koje je prikazan i kratki film o budućem izgledu skakaonica i pratećih objekata.

Stare, u ratu uništene skakaonice na Igmanu su u veoma lošem stanju zbog čega neće biti moguća njihova rekonstrukcija, pa će se pristupiti izgradnji novih.

Nove skakaonice neće biti izgrađene samo u svrhu održavanja takmičenja već će predstavljati i dio turističke ponude Sarajeva.

Skakaonice na Igmanu (2010)Ritter je naglasio da će u tu svrhu na vrhu skakaonica biti izgrađen restoran koji će predstavljati turističku atrakciju.

“Nećemo remetiti izgled krajolika. Želimo da skakaonice, kao ni ove sadašnje, ne odudaraju od krajolika. Neće biti liftova za dolazak na vrh skakaonica. Biće izgrađena posebna platforma kojom će se do vrha skakaonica moći doći i automobilom”, pojasnio je Ritter.

Skakaonice će biti izgrađene prema FIS standardima, a takmičenja na njima će biti u prilici pratiti i do 50'000 gledalaca.

Vrijednost cjelokupnog projekta je oko osam miliona eura, a novac će biti nabavljen iz EU fondova kao i direktnim ulaganjima austrijskih partnera.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u NekategorisanoOznačeno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *