Skice intuicije Mustafe Skopljaka

Duplex / 10m2Duplex je centar suvremene umjetnosti internacionalne namjene, prvenstveno posvećen stvaranju mladih umjetnika, a koji su umjetnici namjenili umjetnicima i široj publici.

Nalazi se u Staklenom gradu, u centru grada, između ulica Mula Mustafe Bašeskije i Ferhadija. Duplex raspolaže prostorom povrsine otprilike 150m2, raspodjeljene na dva nivoa.

Duplex je dio asocijacije DADADA, apolitične i neprofitabilne organizacije nastale u Parizu, u septembru 2008. DADADA podjednako upravlja Galerijom 10m2 u Sarajevu (osnovanom 2004), prvim kružokom Galerijom 10m2 u Zagrebu (nastalom 2007), a ubrzo će upravljati i onom u Beogradu.

Duplex je prostor rasprostiranja i promocije umjetnički radova proizašlih iz različitih medija (skulpture, slikarstva, crtanja, videa, instalacije, zvuka, performansa, knjiga, itd.), a koje donose umjetnici inovatori – oni koji tek sad izbijaju na scenu ili koji su već etablirani, a stižu iz Sarajeva, sa Balkana i sa internacionalne scene.

Duplex, dva puta godišnje predstavlja prvu ličnu izložbu nekog mladog bosansko-hercegovačkog umjetnika, omogućava kritičarima i gostima slobodnu interpretaciju izložbe, organizuje monografske, kolektivne i tematske izložbe, performanse, posebne projekte i javna sudjelovanja povezana sa drugim umjetnostima (teatrom, muzikom, plesom).
Duplex priređuje izložbe koje spajaju regionalno, nacionalno i internacionalno stvaranje, prikuplja dokumentaciju o suvremenoj umjetnosti (o istraživanju likovne umjetnosti, kao i teorije i historije suvremene umjetnosti), ugošćava publiku (senzibilnost i pedagogija) i podstiče ih na razmišljanje u okviru samih izložbi i na društveno i kulturno animiranje u samom srcu grada.

Duplex također želi pratiti mlade umjetnike u njihovim profesionalnim podvizima (u vidu predstavljanja u galerijama komercijalnog tipa, učestvovanja na sajmovima suvremene umjetnosti, uključivanja u krugove internacionalne scene), povezivati sudionike suvremene umjetnosti, etablirane umjetnike, različitih pogleda i praksi, kako bi nastali novi projekti i uspostavila se jedna platforma umjetničkih susreta, a želi i organizovati časove likovne umjetnosti mladoj lokalnoj publici, i stvoriti kod njih senzibilitet za suvremenu umjetnost.

Duplex realizira i mnoge projekte van svojih prostorija sa partnerima u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, kao i u drugim dijelovima Evrope, zavisno od toga gdje se prilika ukaže.

Duplex je živ, fleksibilan prostor otvorenog tipa, angažiran u istraživanju i otkriću.

Iza svakog predstavljanja leži sumnja, i to ona da nije izabran dobar scenarij ili, tačnije misao da naši životi vrijede da budu proživljeni samo pod uslovom da prihvatimo naše snove i da zauvijek zaronimo u bujicu i proturječje našeg doba.

Vrijeme: od 30. juna 2010 do 12. jula 2010 @ 14:00h do 19:00h
Mjesto: Duplex/10m2, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *