Škole na Aneksu nema barem do 2011. godine

Novo SarajevoPočetak izgradnje osnovne škole na Aneksu predviđen je tek za 2011. godinu iako su, prema ranijim planovima, učenici iz ovog naselja od iduće školske godine morali biti u novim učionicama.

Za novu školu potrebno je izdvojiti oko šest miliona KM, ali zbog nedostatka sredstava njena izgradnja je prolongirana.

Inicijativu za izgradnju osnovne škole na Aneksu, u Vrbovskoj ulici 152, pokrenuli su 2004. godine savjeti mjesnih zajednica Aneks, Staro Hrasno, Švrakino selo I, II i III iz Novog grada, te iz Hrasnog brda u općini Novo Sarajevo. Naveli su da na tom području živi 831 porodica i da ima oko 300 osnovaca koji moraju ići u nekoliko kilometara udaljene škole.

“Urađen je idejni projekat, završavamo posao što se tiče papirologije, samo nam još sredstva nedostaju. Općina Novi grad je u budžetu izdvojila 900.000 KM za sve škole, a za Aneks je potrebno mnogo više sredstava. Mi ćemo u saradnji s općinom Novo Sarajevo i Vladom KS u što kraćem periodu riješiti i ovaj problem”, rekao je Taib Delalić, pomoćnik načelnika općine Novi grad za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje.

On kaže da će u ovoj godini općina Novi grad rješavati probleme učenika u naselju Dobroševići, jer je tu situacija lošija nego na Aneksu, a da će u 2011. godini početi s izgradnjom osnovne škole u Vrbovskoj.

“Svaki dan djecu moram voditi na Otoku u školu, što mi predstavlja veliki problem zbog daljine. Nije samo nama problem, i škole su preopterećene djecom koja im ne pripadaju po mjestu stanovanja”, ističe Mirza Karović, koji živi u Vrbovskoj ulici.

Koliko je škola neophodna u ovom naselju govori i izjava jednog od roditelja koji kaže da bi iz vlastitih sredstava pomogao finansiranje njene izgradnje.

“Svako bi domaćinstvo dalo po 50 KM ako je do para, da i mi pomognemo. Ja nemam auto, a dogodine ću morati dijete slati u školu. Moraće koristiti dva gradska prevoza”, kaže Elmir Kuldija, koji smatra i da se izgradnja odužila jer vlasti čekaju izbore.

Prema ranijem planu Vlade KS, škola na Aneksu trebalo je da počne s radom u 2010/2011. školskoj godini. Dio nastavnog kadra i tehničkog osoblja bio bi preuzet iz osnovnih škola “Džemaludin Čaušević”, “Mehmedalija – Mak Dizdar” i “Osman Nakaš”.

Troškovi izgradnje školske zgrade, koju će moći pohađati 850 učenika, iznose oko šest miliona.

piše: Almir Razić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *