Škola počinje u ponedjeljak

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola ove godine će dobiti set od pet udžbenika bez naknade, a besplatne udžbenike dobiće i učenici starijih razreda iz socijalno ugroženih obitelji, te romska djeca.

Nova školska 2012/13. godina za oko četrdeset hiljada učenika, koji nastavu pohađaju u osnovnim i oko devetnaest hiljada u srednjim školama na području Kantona Sarajevo počinje u ponedjeljak, 3. septembra 2012. godine.

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola ove godine će dobiti set od pet udžbenika bez naknade. Besplatne udžbenike dobiće i učenici starijih razreda iz socijalno ugroženih obitelji, te romska djeca.

Ovogodišnja novina je da će za deveti razred biti štampani udžbenici po principu jedan udžbenik za jedan predmet. To bi trebalo pojednostaviti proceduru nabavke udžbenika, doprinijeti njihovom kvalitetu, ali i sniziti cijenu jer će izdavačke kuće štampati udžbenike u većem tiražu.

Prema zvaničnoj evidenciji, ove godine planiran je upis 3.900 prvačića. Osnovno obrazovanje obavezno za svu djecu pa su predviđene sankcije za roditelje koji djecu, bez opravdanog razloga, u školu na upišu ni u jednom od predviđenih rokova. U Kantonu Sarajevo dosad nije bilo potrebe za izricanjem sankcija, pa ni za mandatne kazne što govori da su roditelji odgovorni po ovom pitanju.

Većina svršenih osnovaca upisana je u srednju školu u prva dva upisna roka, dok je manji broj njih to uradio u trećem krugu.

Prema planu i programu, prvo polugodište trebalo bi da bude završeno u petak, 28. decembra, a raspust će trajati četiri sedmice. Nastava će biti završena 12. juna 2013. godine. Maturanti gimnazija i drugih srednjih škola završavaju pet sedmica ranije, a sedmicu ranije završavaju učenici devetih razreda osnovnih škola.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *