Šoba u Njujorku izlaže Battlefields

Nebojša Šerić Šoba: Bojno poljeSarajevski umjetnik s njujorškom adresom Nebojša Šerić Šoba predstavio se američkoj publici na izložbi u Dumbo Arts Center u Njujorku. U ovoj njujorškoj galeriji u subotu je otvorena Šerićeva izložba fotografija pod nazivom „Battlefields (Bojna polja)”.

Riječ je o fotografijama nastalim u ratnom Sarajevu, a potom i u Istanbulu te iz historije poznatim ratištima, kao što su Kursk, Waterloo, Galipolje, Normandija, Getisburg, Bruklin.
Zašto baš bojna polja i šta se sad nalazi na mjestima nekadašnjih ratnih sukoba Šerić kaže:
-Nakon rata u BiH počeo sam da se interesujem i za tuđe konflikte i da obilazim bojišnice iz različitih perioda u različitim zemljama i različitim konfliktima. Pokušao sam da dočaram djeliće sadašnje atmosfere na tim mjestima i da potcrtam činjenicu da nijedna država na svijetu, osim možda Novog Zelanda, nije nastala mirnim putem, već brutalnom vojnom silom.
Bojna polja su svojevrsne raskrsnice, prekretnice, mjesta na kojima je odlučeno o svjetskom poretku.
Recimo, Waterloo je sada polje zasađeno krompirima, bunkeri po Normandiji izgledaju kao da su jučer napušteni, šuma na Zlatištu iznad Sarajeva je posječena granatama i rastinje se sad polako vraća, Gernika je prelijep gradić u kojem nema nikakvih naznaka da se tu ikada išta loše desilo, kaže Šerić.
Šerić je izložio oko 50 fotografija, formata 100cmX70 i 200X130.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *