Solarna energija stigla u Sarajevo

Prva stambena zgrada u Sarajevu koja na ovakav način koristi solarnu energiju kao alternativni izvor.

U sarajevskom naselju Miljacka,u Ulici Džemala Bijedića iza RTV Doma, na jednoj od novoizgrađenih zgrada postavljeni su solarni paneli pomoću kojih svi stanovi na zadnjoj etaži imaju besplatnu toplu sanitarnu vodu. Uvođenjem sistema solarnog zagrijavanja sanitarne vode u zgradi svim stanarima na 13. spratu omogućeno je da imaju vlastiti solarni kolektor koji zagrijava vodu. U kupatilima ovih stanova nalazi se spremnik tople vode, tako da ovi stanari imaju besplatnu toplu vodu 24 sasta dnevno.

Rijec je o pionirskom poduhvatu. Energetska efikasnost i energetska neovisnost su imperativi 21. stoljeća, a ovim je napravljen prvi korak s namjerom da se ponudi primjer i ostalima u nastojanju za koristenjem obnovljivih izvora energije gdje god je to moguće, a kako bi se sačuvala okolinu i udisao nezagađen zrak. Dug je put do ekološki čistog zraka u Sarajevu, i što prije se počne raditi na tome, prije će se i stići do tog cilja. Svim stanarima na 13. spratu omogućeno je da imaju solarni kolektor koji zagrijava vodu.

Naselje Miljacka, koje se gradi u Sarajevu 2015. godine je dobilo certifikat energetske efikasnosti neovisne agencije za certificiranje stambenih objekata ENOVA, a koji je po zakonu od 2013. godine obavezan za sve nove i stare javne objekte.

Zgrade u naselju Miljacka su projektovane po svjetskim standardima uštede energije u stanogradnji kroz funkcionalnost, orijentaciju-poziciju zgrada na parceli, te korištenjem kvalitetnih ugrađenih materijala i opreme. I fasadni sistemni u ovom naselju su sa termoizolacijom, koja štedi energiju, a time se smanjuju troškove zimi za grijanje, a ljeti za hlađenje. Ovo je prva stambena zgrada u Sarajevu koja na ovakav način koristi solarnu energiju kao alternativni izvor.

Stambene jedinice su izolirane jedne prema drugima, te prema vanjskim hodnicima i stubištu. Kako se najveći gubici energije ostvaruju preko prozorskih površina, ugrađene su prozorske pozicije od kvalitetnih PVC profila sa tri stakla i tri dihtunga, i to među prvima u BiH. Za potpunu kontrolu troškova stanovanja, ugrađeni su i individualni kalorimetri i vodomjeri.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *