SP 2010: Nema karata za finale

ulaznica za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi

Oko 130.000 ulaznica za utakmice SP-a prodano je u manje od dva dana južnoafričkim ljubiteljima lopte. U posljednjem prodajnom krugu stanovnicima zemlje domaćina ponuđeno je preostalih 500.000 ulaznica, i to sasvim izravno prema načelu “cash&carryâ”.

Tako je u četvrtak i petak postalo jasno da su rasprodane sve ulaznice za 29 od ukupno 64 utakmice, koliko će ih na deset južnoafričkih stadiona biti odigrano od 11. lipnja do 11. srpnja. Više nije moguće doći do karata za otvaranje, polufinalne dvoboje, finale, kao ni za utakmice domaće reprezentacije i ostalih pet afričkih nacionalnih momčadi.

Ulaznice su domaćim navijačima ponuđene po povlaštenoj cijeni od 20 dolara, što je sedam puta više nego su Južnoafrikanci navikli plaćati za ulaz na stadione kad se igraju utakmice njihova prvenstva. Ipak, dogodio se pravi stampedo na šaltere. Ponegdje je morala intervenirati i policija, a jedan je stariji kupac u Cape Townu preminuo od srčanog udara čekajući u redu.

– Nakon samo dva dana prodaje, brojke su sjajne. Izuzetno smo sretni i zadovoljni razvojem situacije s ulaznicama, to više što ih je najviše prodano još u četvrtak, dakle prije nego radnici tradicionalno primaju tjednu plaću. Vjerujem da će tako biti i do kraja ovog mjeseca – rekao je izvršni direktor južnoafričke organizacije Danny Jordan, dodavši da je posljednji put ovakvo oduševljenje među običnim ljudima vidio 1994., kad je legendardni borac protiv aparthajda Nelson Mandela postao predsjednik.

Odličnom prodajom ulaznica na šalterima za gotovinu organizatori SP-a dokazali su koliko je Fifa u krivu inzistirajući da se karte prodaju isključivo na internetu, te da se plaćaju kreditnim karticama. Velika većina Južnoafrikanaca, naime, nema bankovne račune, ni kreditne kartice i ne služi se internetom.

I dok Jordaan cvate od zadovoljstva zbog interesa domaće publike za stotine tisuća dosad neprodanih ulaznica, istodobno je morao priznati težak poraz kad su u pitanju navijači iz inozemstva, posebice Europe.

Do prije nekoliko tjedana organizatori su očekivali da će u Južnu Afriku doputovati oko 450.000 nogometnih turista, no posljednje procjene govore da ih neće biti više od 200.000.

– Ne možemo se uspoređivati s Njemačkom, domaćinom SP-a 2006., jer mi nismo usred Europe. Južna Afrika je za europske navijače daleka destinacija i ne možemo očekivati da će doći i ostati duže vrijeme – rekao je Jordaan.

piše: Slobodan Mufić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *