Španija će izručiti Vlahovića Bosni i Hercegovini

Veselin Vlahović - Batko (Monstrum s Grbavice)Viši sud Španije je donio preporuku Vladi Španije da ratni zločinac Veselin Vlahović Batko bude izručen Bosni i Hercegovini.

Vlada Španije će uvažiti stav najviše sudske instance ove zemlje, što znači da će Vlahovića najvjerovatnije i biti predat vlastima Bosne i Hercegovine u najskorije vrijeme.

Vlahović je počinio najteže ratne zločine u sarajevskom naselju Grbavica 1992. i 1993. godine. Sam je priznao da je svojom rukom ubio najmanje stotinu Bošnjaka. Nakon rata je otišao u rodnu Crnu Goru gdje je zbog kriminalnih aktivnosti uhapšen i osuđen na tri i po godine robije. Kaznu je izdržavao u zatvoru Spuž u Podgorici, iz kojeg, uz pomoć stražara bježi 18. juna 2001. godine, od kada mu se gubi svaki trag.

Početkom marta 2010. godine ga je uhapsila španska policija u Alikanteu i od tada se nalazi u pritvoru.

Bosna i Hercegovina je u oktobru 2008. godine raspisala međunarodnu potjernicu za ovim zločincem, a nakon što je uhapšen u Španiji, zvanično je od španskih vlasti zatraženo da bude isporučen našim pravosudnim organima.

Pored Bosne i Hercegovine su izručenje Vlahovića od španske vlade tražili i Crna Gora i Srbija zbog razbojništava počinjenih u tim zemljama.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u NekategorisanoOznačeno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *